Πάστα Φλόρα

Το ιδανικό γλυκό για να εκμεταλλευτείς τις μαρμελάδες που κοιμούνται στα βαζάκια τους και σου πιάνουν το χώρο.

Υλικά για τη ζύμη 150 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια και σε θερμοκρασία δωματίου 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη 1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ 1 αβγό 2 βανίλιες 1/2 κ.γ. αλάτι ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Επιπλέον 1 κρόκο αβγού 1 κ.σ. νερό λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα 300-400 γρ. μαρμελάδα Εκτέλεση Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά της ζύμης. Με το χέρι μας ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Μην περιμένετε να πάρετε μια ελαστική ζύμη. Αυτή εδώ είναι αυτό που λέμε “θριφτή”: τρίβεται και ξανακολλάει όταν την δουλέψουμε με το χέρι. Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, την τυλίγουμε με μεβράνη κουζίνας και την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Αλείφουμε με βούτυρο την ταρτιέρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς, στον αέρα. Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολάκι τον κρόκο με το νερό. Παίρνουμε τα 3/4 της ζύμης και τα απλώνουμε ομοιόμορφα, σιγά-σιγά , με τα χέρια μας στον πάτο και τα τειχώματα της ταρτιέρας. Δεν χρειάζεται πλάστης. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα στην επιφάνεια. Με τη ζύμη που μας απόμεινε φτιάχνουμε κορδονάκια, με τον τρόπο που πλάθουμε τα κουλουράκια. Αυτή η δουλιά γίνεται ευκολότερα αν η ζύμη είναι κρύα από το ψυγείο. Τα τοποθετούμε χιαστί στην επιφάνεια της τάρτας. Με ένα πινελάκι, αλείφουμε τα κορδόνια και τα τειχώματα της ζύμης που προεξέχουν, με το χτυπημένο αβγό. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Τρώγεται νοστιμότερη ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Tips *Όταν μπαίνω στον κόπο να κάνω ζύμη, φτιάχνω πάντα τη διπλή ποσότητα. Φυλάω τη μισή τυλιγμένη σε μεμβράνη στην κατάψυξη κι έτσι έχω πάντα μια έτοιμη ζύμη να με περιμένει, την οποία αποψύχω αυστηρά σε θερμοκρασία δωματίου. *Ενίοτε, όταν έχω διάφορα περισεύματα από μαρμελάδες, τα βάζω όλα μαζί χωρίς να τα ανακατέψω, το ένα δίπλα στο άλλο. Έτσι η πάστα φλόρα μου έχει δυό και τρεις διαφορετικές γεύσεις για όλα τα γούστα. *Το μυστικό της νοστιμιάς στην πάστα φλόρα είναι το άρωμα του καλού βουτύρου στη ζύμη της.

via

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *