Ο 80χρονος άρχοντας του κανταϊφιού -Ο Κρητικός που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο!

Επί 60 χρόνια κάθε πρωί, ο 82χρονος Γιώργος Χατζηπαράσχος, παίρνει το ποδήλατο του για να πάει στο εργαστήριο του, στο  Ρέθυμνο, για να φτιάξει τα ξακουστά κανταΐφια του.

Το εργαστήρι Χατζηπαράσχος, είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο χειροποίητο φύλλο κανταΐφι.

Ο 80χρονος άρχοντας του κανταϊφιού -Ο Κρητικός που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο! 2

«Η ζύμη έχει τους δικούς της κανόνες,» λέει ο Χατζηπαράσχος μέσα εργαστήριο του, που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 17 αιώνα στο Ρέθυμνο.

Αν και τα συστατικά είναι τρία και πολύ άπλα – αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι -του πήρε χρόνια για να βρει τις σωστές αναλογίες και πολλά λάθη όπως αναφέρει στο αφιέρωμα του το culinarybackstreets.com.

Ο 80χρονος άρχοντας του κανταϊφιού -Ο Κρητικός που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο! 3

«Σιρόπι, ξηροί καρποί, πολλή αγάπη και στοργή είναι η βάση για το καλύτερο φύλλο,» είναι το μυστικό της επιτυχίας του Γιώργου Χατζηπαράσχου. «Γι’ αυτό οι άνθρωποι έρχονται πίσω ξανά και ξανά» λέει δείχνοντας τα αποκόμματα των εφημερίδων που είναι καρφωμένα σε μια ξύλινη σανίδα. Ωστόσο, όπως εξηγεί και η επί 50 χρόνια σύζυγός και πιστή συνεργάτης του, η κ. Κατερίνα, το «από στόμα σε στόμα» είναι αυτό που έχει σημασία.

Ο 80χρονος άρχοντας του κανταϊφιού -Ο Κρητικός που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο! 4

«Οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν πρέπει να δουλεύω πια. Ο γιατρός λέει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιώ το ποδήλατο τόσο πολύ και να χαλαρώνω, αλλά είμαι λίγο πεισματάρης», λέει ο 82χρονος, χαμογελώντας. «Όσο για αυτή τη δουλειά, τι μπορώ να πω, την αγαπώ» και προσθέτει: «Δεν μπορώ να είμαι μακριά από κανταΐφι μου ακόμα … Όχι, δεν μπορώ να το αποχωριστώ ακόμα.»

Πηγή:ekriti.gr

Πηγή φωτογραφιών: culinarybackstreets.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *