Ούλα Που Ματώνουν: Ποιες Είναι Οι Αιτίες Και Πώς Θα Προστατευθείτε

Ούλα που ματώνουν;

Η αιμορραγία των ούλων είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε, ειδικά αν είστε τακτικοί στο ραντεβού σας με τον οδοντίατρο, καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια.

Οι συνηθέστεροι λόγοι που ματώνουν τα ούλα σχετίζονται με προβλήματα της στοματικής κοιλότητας όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Αν τα ούλα σας ματώνουν, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, τότε μάλλον πάσχετε από μία περιοδοντική ασθένεια, που ονομάζεται η νόσος των ούλων.

Πρόκειται για μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη, η οποία προκαλεί καταστροφή των ούλων, διάβρωση των γνάθων και απώλεια των δοντιών.

Αν κάνετε καθαρισμό των δοντιών και των ούλων και ακολουθείτε τους κανόνες στοματικής και η αιμορραγία επιμένει, πρέπει να κάνετε αιματολογικές και άλλες εξετάσεις , καθώς μπορεί να οφείλεται σε αιματολογικές διαταραχές ή πρόβλημα του ανοσοποιητικού.

Οι πιθανότερες αιτίες αιμορραγίας των ούλων συνοψίζονται στις εξής:

-Λάθος βούρτσισμα

-Φλεγμονές των δοντιών

-Τραυματισμός των ούλων με το οδοντικό νήμα

-Κακή διατροφή

-Έλλειψη βιταμίνης Κ

-Άγχος -Ορμονικές διαταραχές

-Επιθετική μορφή ουλίτιδας

-Συνωστισμός δοντιών/ορθοδοντικές ανωμαλίες

-Κακότεχνες εμφράξεις ή γέφυρες

Τι πρέπει να κάνετε

-Βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα και χρήση οδοντικού νήματος για την απομάκρυνση των τροφών.

-Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, συμβάλλει στην υγεία των δοντιών και των ούλων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

-Αν είστε έγκυος διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να ματώνουν τα ούλα σας. Περίπου το 50% των εγκύων εμφανίζουν ουλίτιδα από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Η σωστή στοματική υγιεινή φυσικά περιορίζει τον κίνδυνο, αλλά εάν πάσχετε ήδη από την ασθένεια των ούλων, θα χρειαστείτε επαγγελματική φροντίδα για να μειώσετε τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών, όπως είναι η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.

-Αν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό περιοδοντικής ασθένειας, είναι πολύ πιθανό να την κληρονομήσετε. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

-Η νόσος των ούλων είναι μεταδοτική και μεταφέρεται με το σάλιο. Σκεφτείτε το λοιπόν καλά πριν μοιραστείτε το ίδιο ποτήρι με κάποιον άλλον.

Πηγή