δυνατά κόκκαλα

Οι 7 υπερ-τροφές για δυνατά κόκκαλα

Λαχανικά

Τα λαχανικά με τα πράσινα φύλλα είναι εξαιρετικές πηγές μεταλλικών στοιχείων απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών μας. Εκτός από το ασβέστιο, περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο, οπότε προμηθευτείτε λάχανο, λαχανάκια βρυξελλών, κάρδαμο κλπ.. Παρότι ισχύει ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε ασβέτιο, περιέχει επίσης πολλά οξαλικά που μπορούν να εμποδίζουν τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Το να έχουμε γερά κόκκαλα, από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να είναι και ευέλικτα, γι” αυτό η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης είναι η γαλοπούλα ή το στήθoς κοτόπουλο, το ψάρι, το τυρί, τα αυγά, το γάλα (και σόγιας), το άπαχο βοδινό, τα φασόλια και τα καρύδια.

Ζωμός

Πολλές σούπες, βραστά και σάλτσες έχουν ως βάση τους κάποιον ζωμό, πράγμα καλό γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά από κόκκαλα που έχουν περάσει στο νερό ύστερα από πολύωρο βράσιμο. Ειδικά αν προσθέσουμε λαχανικά όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, είναι ότι καλύτερο!

Τροφές ολικής αλέσεως

Είναι σημαντικό η διατροφή μας να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, ώστε το σώμα μας να μην βασίζεται μόνο στην πρωτεΐνη για ενέργεια. Χάρη λοιπόν σ” αυτούς τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται για την μυϊκή ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των οστών. Βάλτε λοιπόν στο μενού σας καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, βρώμη, καλαμποκάλευρο, αμάραντος, κινόα και προϊόντα με αλεύρι ολικής αλέσεως.

Τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία

Επειδή δεν έχει και πολύ νόημα να καταναλώνουμε μόνο τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, τη στιγμή που από τον οργανισμό μας λείπουν άλλα – εξίσου σημαντικά – ιχνοστοιχεία, προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά.

Κόκκαλα

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου σίγουρα είναι τα κόκκαλα ζώων και υπάρχουν κάποια τα οποία δεν χρειάζονται… τανάλια για να τα φάτε, όπως από τα πόδια ενός κοτόπουλου, το λαιμό στρουθοκάμηλου, από κουνέλι, τα φτερά πάπιας, ψάρια κλπ.

Υγιεινά λιπαρά

Τα λιπαρά ψαριών όπως το EPA και το DHA πρέπει να συμπεριληφθούν στην καθημερινή μας διατροφή (μπακαλιάρος, ρέγγα, σκουμπρί, σολωμό, σαρδέλα, τόνος και πέστροφα)

 

Πηγή