Οι επιπτώσεις του χρόνιου άγχους στην υγείας μας

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας το άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Και το χρόνιο στρες όχι μόνο προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά και πιο άμεσα συμπτώματα, μερικά από τα οποία ίσως να μην σας έχουν συμβεί. Και ενώ το άγχος δεν είναι εγγενώς κακό, η χρόνια έκθεση σε έντονα αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να έχουν συνέπειες για την υγεία σας. Η επίγνωση των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε πότε θα έρθει η ώρα να ενσωματώσετε μερικές Τεχνικές διαχείρισης άγχους στην ζωή σας

Εδώ είναι μερικά από τα στιγμιαία φυσικά συμπτώματα του άγχους:

Νιώθετε ότι πρέπει να καθαρίσετε το λαιμό σας και να πιείτε άφθονα υγρά πριν αρχίσετε μια ομιλία; Αυτή η αντίδραση του λαιμού σας οφείλεται σε άγχος. Όταν έρθουν στην επιφάνεια τα συναισθήματα του άγχους, τα υγρά μεταφέρονται σε πιο ζωτικές θέσεις στο σώμα. Αυτό προκαλεί σπασμούς στους μυς του λαιμού, προκαλώντας σφίξιμο, ξηρότητα καθιστώντας δύσκολη την κατάποση.

Αντιδράσεις του ήπατος

Το επινεφριδιακό σύστημα έχει τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης του άγχους. Παράγει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης της ορμόνης του στρες . Αυτό οδηγεί σε αύξηση της γλυκόζης, της υψηλής ενέργειας σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν οργανισμούς που τους δίνουν τη δυνατότητα να επαναρροφήσουν το επιπλέον σάκχαρο στο αίμα χωρίς να προκαλείται βλάβη. Για τους διαβητικούς, ωστόσο, το επιπλέον σάκχαρο αίματος θα μπορούσε να σημαίνει προβλήματα υγείας.

Αντιδράσεις δέρματος

Από ιδρώτα μέχρι ξεφλουδισμένα μάγουλα , το δέρμα έχει επίσης τους δικούς του τρόπους να επιδεικνύει τα σημάδια του άγχους. Και όλα αυτά οφείλονται σε μια αλλαγή στη ροή του αίματος. Ωθείται περισσότερο αίμα στους μύες σας – κάτι που είναι καλό, όταν υπάρχει άμεση ανάγκη για αυτό. Ωστόσο, αν αυτό γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα,  η αντίδραση αυτή μπορεί να γεράσει το δέρμα σας πιο γρήγορα. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της ισταμίνης , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα.

Υπερδραστικός σπλήνας

Για να αναπληρώσει το οξυγόνο στο σώμα που μπορεί να έχει εξαντληθεί κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής δοκιμασίας, ο σπλήνας αποβάλλει επιπλέον ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια . Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η ροή αίματος αυξάνεται κατά 300 με 400 τοις εκατό, προκειμένου να προετοιμαστεί το υπόλοιπο σώμα για πρόσθετες απαιτήσεις.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της ισταμίνης , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα Μυϊκή ένταση

Τα συναισθήματα του άγχους κάνουν το σώμα να σφίγγει. Αυτό προκαλεί καταπόνηση σε μεγάλες ομάδες μυών. Το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει αυτή την ένταση , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, δύσκαμπτους ώμους, πόνο στον αυχένα ακόμη και ημικρανίες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που βιώνουν μια σταθερή κατάσταση άγχους έχουν υψηλότερο κίνδυνο για χρόνιες μυοσκελετικές διαταραχές .

Καρδιακά προβλήματα

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, που προκαλείται από αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και κορύφωση της κορτιζόλης. Το μακροχρόνιο στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπέρταση, αρρυθμία και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι πνεύμονές σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ άγχους και άσθματος .Οι ασθματικοί είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν κρίσεις πανικού. Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα τους!

Πηγή