Οι αποστάσεις φύτευσης των οπωροφόρων δέντρων στο περιβόλι

Σχεδιάσατε να φυτέψετε τα δικά σας οπωροφόρα δέντρα στο περιβόλι σας και είστε έτοιμοι να πάτε στο φυτώριο να τα παραγγείλετε. Όμως, πριν ξεκινήσετε αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχετε υπολογίσει κάτι αρκετά σημαντικό. Δεν γνωρίζετε ή δεν είστε σίγουροι για τις αποστάσεις φύτευσης μεταξύ αυτών των δέντρων. Άραγε πόσα δενδρύλια θα αγοράσετε;

Η σωστή απόσταση φύτευσης είναι είναι αρκετά σημαντική για τα οπωροφόρα, μιας και είναι αδύνατον να αλλάξει όταν τα δέντρα μεγαλώσουν και επηρεάζει την παραγωγή, την θρέψη τους, την ευαισθησία τους στις ασθένειες, τις καλλιεργητικές εργασίες και τη συγκομιδή. Το άρθρο αυτό αναλύει συνοπτικά τις απαιτήσεις που έχουν τα καρποφόρα δέντρα σε χώρο, κάτι που καθορίζει και τις αποστάσεις που θα πρέπει να φυτευτούν.

Σημασία της απόστασης φύτευσης των οπωροφόρων δέντρων

Οι αποστάσεις των οπωροφόρων δέντρων που φυτεύουμε στο περιβόλι μας  ερασιτεχνικά είναι διαφορετικές από αυτές της εμπορικής καλλιέργειας. Οι αποστάσεις των καρποφόρων καθορίζονται από το είδος και την ποικιλία του δέντρου, την ποιότητα του εδάφους, το αναμενόμενο τελικό ύψος που θα έχει, την τελική διάμετρο της κόμης του ώριμου δέντρου και τα χαρακτηριστικά του υποκειμένου στο οποίο έχει εμβολιαστεί η ποικιλία στο φυτώριο, με πιο σπουδαίο το νανισμό.

Αν φυτέψετε τα δέντρα πιο κοντά απ’ ό, τι πρέπει, τότε αυτά μπορεί να ανταγωνίζονται για  θρεπτικά συστατικά, να παραγκωνίζει το ένα το άλλο και να ρίχνει σκιά το ένα στο φύλλωμα του άλλου. Η κατάσταση αυτή θα οδηγεί σε μικρή παραγωγή και άλλα προβλήματα, όπως την συχνότερη εμφάνιση ασθενειών. Απ’ την άλλη, αν τα φυτέψετε πολύ αραιά, μπορεί να επηρεαστεί η επικονίαση.

Τα δέντρα πρέπει να απέχουν τόσο, έτσι ώστε να απολαμβάνουν την μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας το καθένα και να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό της κόμης τους, ώστε να αποτραπούν μολύνσεις από μύκητες και άλλα παράσιτα. Εάν το έδαφος είναι βαρύ και γόνιμο, θα πρέπει να αφήσετε μια μικρή επιπλέον απόσταση μιας και κάθε δέντρο αναμένεται να έχει ζωηρή ανάπτυξη.

Υπάρχουν τρία μεγέθη για τα καρποφόρα δέντρα: Ψηλές ποικιλίες,  ημίψηλες και νάνες.

  • Τα ψηλά σε μέγεθος οπωροφόρα δέντρα φτάνουν σε ύψος τα 5,5 με 7,5 μέτρα.
  • Τα ημίψηλα φτάνουν σε ύψος τα 3,5 με 5,5 μέτρα.
  • Οι νάνες ποικιλίες μεγαλώνουν περίπου 2,5 με 3 μέτρα.

Τα μεγάλα οπωροφόρα δέντρα που πολλαπλασιάζονται εγγενώς, δηλαδή φυτεύονται με σπόρο (σπορόφυτα) χρειάζονται περισσότερο χώρο από ό, τι εάν πολλαπλασιαστούν αγενώς με εμβολιασμό της ποικιλίας σε ένα νάνο ή μέτριο υποκείμενο. Για τις νάνες ποικιλίες οι αποστάσεις μπορεί να είναι μόνο 60-100 εκατοστά, όταν φυτεύονται σε σειρές και κλαδεύονται καταλλήλως, π.χ. αχλαδιές σε σχήμα παλμέτας, τέτοιες τεχνικές αφορούν κυρίως τους επαγγελματίες καλλιεργητές. Αν σκοπεύεται να φυτέψετε διαφορετικά είδη δέντρων, φροντίστε να τα φυτέψετε σε ομάδες βάζοντας στον ίδιο χώρο τα ίδια δέντρα, κάτι που αργότερα θα σας διευκολύνει στις καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες.

Οι αποστάσεις των καρποφόρων δέντρων

Θα αναφέρουμε τις αποστάσεις των πιο συχνά καλλιεργούμενων οπωροφόρων δέντρων.

  • Οι ψηλές ποικιλίες της μηλιάς και τα σπορόφυτά της χρειάζονται 9 με 10 μέτρα μεταξύ τους. Οι ημίψηλες ποικιλίες απαιτούν 4,5 μέτρα και οι νάνες χρειάζονται μόνο 3 μέτρα.
  • Οι ροδακινιές πρέπει να απέχουν 6 μέτρα η μια από την άλλη.
  • Οι ψηλές ποικιλίες της αχλαδιάς χρειάζονται περίπου 6 μέτρα και οι ημίψηλες περίπου 4,5 μέτρα μια από την άλλη.
  • Οι δαμασκηνιές πρέπει να απέχουν 4,5 μέτρα και οι βερικοκιές 6 μέτρα. Οι κερασιές χρειάζονται αρκετό χώρο και θα πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση 9 μέτρων μεταξύ τους, ενώ οι βυσσινιές χρειάζονται 6 μέτρα.
  • Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται περίπου 2,4 μέτρα μεταξύ τους και τα σύκα πρέπει να φυτεύονται σε ηλιόλουστες περιοχές σε αποστάσεις 6 με 9 μέτρων.

Να πούμε και πάλι πως οι αποστάσεις φύτευσης εξαρτιούνται από μία ποικιλία παραγόντων και αυτές οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σαν ένας αρχικός οδηγός που θα σας δώσει μια πρώτη ιδέα. Να ξαναπούμε ότι οι αποστάσεις αυτές αναφέρονται σε ερασιτέχνες και διαφέρουν από αυτές των επαγγελματικών οπωρώνων. Το τοπικό φυτώριο και ο γεωπόνος σας θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε τον οπωρώνα σας με τρόπο που να ταιριάζει στις ανάγκες σας και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών που θα σας προμηθεύσει.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

Πηγή