Μυστικά μαγειρικής που πρέπει να γνωρίζετε

Τι κάνει την καλή μαγείρισσα να ξεχωρίζει; Η τέλεια χορτόπιτα, τα αφράτα κεφτεδάκια, το νόστιμο βραστό κοτόπουλο και οι… τσαχπινιές στο σερβίρισμα γλυκών και ποτών. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να περάσουν χρόνια για να αποκτήσετε αυτή την πείρα. Την συγκεντρώσαμε στα παρακάτω απίθανα μυστικά μαγειρικής.

Πώς ακονίζονται τα μαχαίρια;

Τα ψαλίδια και τα μαχαίρια ακονίζονται με σμυριδόπανο. Για να τα λιμάρετε μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι και να τα στριφογυρίσετε στο στόμιό τους. Ακόμα, για να ακονίσετε τις λεπίδες του μπλέντερ σας, βάλτε 5-6 παγάκια και λειτουργήστε το για 1 λεπτό.

Πώς διατηρούνται το ανθότυρο και η μυζήθρα;

Τα τυριά αυτά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε γυάλινο δοχείο που να σφραγίζει καλά και τα καλύψετε με αλατόνερο.

Πώς θα ξέρω αν είναι φρέσκα τα αυγά μου;

Για να διαπιστώσετε πόσων ημερών είναι τα αυγά βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό. Αν πάνε αμέσως στον πάτο και μείνουν εκεί, τότε είναι φρέσκα. Αν σταθούν κατακόρυφα είναι 5-6 ημερών. Αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα.

Extra tip: Πριν βράσετε τα αυγά, για να μην ραγίσουν αφήστε τα λίγη ώρα εκτός ψυγείου. Εναλλακτικά, αλείψτε τα με λεμόνι ή ρίξτε λίγο ξύδι ή λίγο γάλα ενώ βράζουν. Προσθέστε ενώ βράζουν και λίγο αλάτι για να ξεφλουδίζουν έπειτα πιο εύκολα.

Πώς θα μου βγει πιο αφράτη η ομελέτα;

Για να γίνει πιο αφράτη προσθέστε στο μείγμα λίγη μαγειρική σόδα, λίγο γάλα και ελάχιστο νερό.

Ποια είναι διαφορά ανάμεσα στο έγχυμα, το ρόφημα και το αφέψημα;

Μυστικά μαγειρικής 2

Για να κάνετε έγχυμα βάζετε βότανα σε γυάλινο ή κεραμικό ποτήρι (συνήθως 1 κουταλιά του γλυκού με βότανα για 1 φλιτζάνι νερού) και τους ρίχνετε βραστό νερό. Σκεπάζετε το ποτήρι για 10 λεπτά μέχρι 1 ώρα (ανάλογα με το βότανο), έπειτα αφαιρείτε το βότανο και πίνετε το έγχυμα.

Το ρόφημα είναι ουσιαστικά έγχυμα με λαχανικά ή βότανα που χρειάζονται πολύ χρόνο έγχυσης.

Στο αφέψημα τα βότανα βράζουν μαζί με το νερό.

Πώς να νοστιμίσω τον καφέ φίλτρου;

Δοκιμάστε να ρίξετε στο φίλτρο, μαζί με τον καφέ, λίγο κακάο ή σκόνη βανίλια και κανέλλα. Επίσης, αν ο καφές φίλτρου σας φαίνεται πικρός προσθέστε στο φίλτρο λίγο αλάτι.

Πώς θα γίνουν πιο αφράτα τα κεφτεδάκια;

Για πιο αφράτα και πικάντικα κεφτεδάκια προσθέστε στη ζύμη λίγη μαγειρική σόδα που την έχετε διαλύσει σε λίγο ούζο και ξύδι. Και για να μην σας «ανοίξουν» οι κεφτέδες στο τηγάνισμα βάλτε το τηγάνι στην φωτιά χωρίς λάδι και μόλις κάψει (για το καταλάβετε ρίξτε μια σταγόνα νερό) ρίξτε τότε το λάδι και βάλτε τους κεφτέδες δίπλα-δίπλα, χωρίς κενά μεταξύ τους.

Πώς να κάνω πιο νόστιμο το βραστό κοτόπουλο;

Νοστιμίστε το βραστό κοτόπουλο φτιάχνοντας μια σάλτσα με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα.

Πώς να μαρινάρω τέλεια το κοτόπουλο;

Αφήστε το για 24 ώρες σε μίγμα λαδιού, ξιδιού, καφέ, ζάχαρης, σκόρδου, μουστάρδας, χυμού λεμονιού και προσθέστε λίγο αλάτι.

Πώς γίνεται το τέλειο κουρκούτι;

Για τέλειο κουρκούτι προσθέστε στο μείγμα 3 σταγόνες ξύδι και μπύρα αντί για νερό.

Πώς θα κάνω τέλεια κολοκυθόπιτα;

Μυστικά μαγειρικής 3

Το μυστικό είναι να πιέσετε τα κολοκύθια στο σουρωτήρι, ώστε να βγει το νερό τους, και να προσθέσετε στο μείγμα φρυγανιά τριμμένη που θα τραβήξει το νερό που έμεινε.

Πώς θα κάνω τέλεια χορτόπιτα;

Βάζοντας τυρί στη γέμιση, το οποίο θα εμποδίσει τα υγρά των χόρτων από το να ποτίσουν τα φύλλα.

Πώς να καθαρίσω καλά τα λαχανικά;

Για να ξεκολλήσουν τα χώματα και να φύγουν τυχόν ζωύφια από τα λαχανικά σας, αφήστε τα, πριν τα πλύνετε, για λίγο μέσα σε λεκάνη με νερό και αλάτι ή και σε ξυδόνερο.

Πώς θα έχω πάντα χυμό λεμονιού;

Στύψτε λεμόνια και βάλτε τα σε πλαστικές παγοθήκες!

Πώς θα φτιάξω τέλεια μαρέγκα;

Μυστικά μαγειρικής 4

Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με 2 σταγόνες νερό.

Πώς θα φτιάξω τέλεια μαρμελάδα;

Το μυστικό είναι όταν την βράζετε να βάλετε στην κατσαρόλα και ένα καθαρισμένο μήλο, κομμένο στα 4.

Πώς θα ξεφλουδίσω πιο εύκολα τις ντομάτες;

Οι ντομάτες ξεφλουδίζουν εύκολα αν τις βουτήξετε σε βραστό νερό και μετά σε κρύο. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που θέλετε να ξεφλουδίσετε.

Πώς θα φτιάξω χρωματιστά παγάκια;

Μυστικά μαγειρικής 5

Μπορείτε να τα χρωματίσετε κόκκινα αν βάλετε σε κάθε θήκη της παγοθήκης μια σταγόνα γρεναδίνη. Επίσης, για να πρωτοτυπήσετε στα κοκτέιλ ή στους χυμούς σας μπορείτε να βάλετε στις θήκες της παγοθήκης, μαζί με το νερό, κομμάτια φρούτων (π.χ. κεράσι, φράουλα, λεμόνι, σταφύλι κ.λ.π.).

Πώς θα φτιάξω τέλεια πανέ;

Τα πανέ σας θα γίνουν πιο τραγανά αν στην φρυγανιά που θα αλείψετε προσθέσετε τριμμένο πικάντικο τυρί!

Πώς θα μου βγει σπυρωτό το ρύζι;

Για να είναι το ρύζι σας πιο σπυρωτό και άσπρο -και για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα- προσθέστε όταν το βράζετε ξύδι ή λεμόνι.

Πώς να νοστιμίσω την πράσινη σαλάτα;

Η πράσινη σαλάτα σας θα γίνει πιο νόστιμη αν αντί για λεμόνι προσθέσετε γκέϊπ-φρούτ!

Extra tip: Αποφεύγετε το ξύδι στην πράσινη σαλάτα όταν πίνετε κρασί, διότι η γεύση του αλλοιώνει την γεύση του κρασιού.

Τι να κάνω με την σάλτσα που περίσσεψε;

Βάλτε την σε παγοθήκες και ζεστάνετε τα παγάκια σε ένα κατσαρολάκι όταν θα θέλετε να την χρησιμοποιήσετε ξανά.

Extra tip: Για να διατηρήσετε την σάλτσα που ετοιμάσατε ζεστή μέχρι το σερβίρισμα βάλτε τη στην καφετιέρα!

Πώς θα φτιάξω τέλεια σαντιγί;

Προσθέστε στα υλικά ελάχιστο αλάτι.

Πώς θα ξεφορμάρω το ζελέ ή το γλυκό;

Βάλτε την φόρμα σε μπολ με ζεστό νερό ή χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών.

Πώς θα διατηρηθούν περισσότερο τα φρούτα;

Βάλτε τα μαζί με λεμόνια!

Extra tip: Για να μην μαυρίσουν τα φρούτα στην φρουτοσαλάτα που ετοιμάσατε ρίξτε μέσα μια ταμπλέτα βιταμίνης C ή σκεπάστε την με φέτες από λεμόνι! από Έλενα Μπούλια

Πηγή

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *