Μπακλαβάς Κύμης, ο ονομαστός κουμιώτικος

Υλικά:

70 φύλλα για μπακλαβά

1 ½  κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα, στεγνωμένα στο φούρνο και ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

1 ¾ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

2 κουταλάκια κανέλλα

Μερικά γαρύφαλλα

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τη φρυγανιά. Αλείψτε καλά τον πάτο ενός ταψιού 36 εκ. με βούτυρο και απλώστε 12 φύλλα βουτυρώνοντας την επιφάνειά τους κάθε φορά. Επάνω από το 13ο και 14ο φύλλο (πάντα βουτυρώνοντας) πασπαλίζετε με κανέλα. Σκορπίστε πάνω από το 16ο φύλλο 2 κουταλιές από το μίγμα αμυγδάλου. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία έως ότου έχετε 55 φύλλα. Απλώστε τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο και εάν περισσεύει βούτυρο λιώστε το ξανά και περιχύστε την κορυφή του μπακλαβά. Κόψτε μπακλαβαδωτά και καρφώστε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι. Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 C και ψήστε για 1 ½ ώρα καλυμμένο με λαδόχαρτο. Αφήστε το μπακλαβά να κρυώσει για μία ώρα ενώ ετοιμάζετε το σιρόπι.

Σιρόπι

1 ½ κιλά ζάχαρη

6 ποτήρια νερό

2 φλούδες λεμονιού

6 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

Ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό σε μία κατσαρόλα. Βράστε έως ότου το σιρόπι δέσει καλά, προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε. Ρίξτε το ζεστό σιρόπι στο μπακλαβά. Αφήστενασταθείγιαμιαμέρακαισερβίρετε.

Sophia Nikolaou

Πηγή