Μικρά κεράσματα με φουντούκια, ένα γλυκό απλό, ελαφρύ και πολύ νόστιμο.

Εύκολη συνταγή, με πολύ λίγα υλικά, που σας βοηθάει να αξιοποιήσετε τα ασπράδια αυγών που σας περίσσεψαν, με τον καλύτερο τρόπο! Την γκρανέλα των φουντουκιών μπορείτε να την προμηθευτείτε έτοιμη. Εγώ επειδή δεν είχα τον χρόνο να την ψάξω την έφτιαξα μόνη μου. Καβούρντισα τα φουντούκια στον φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 10 λεπτά περίπου. Οσο ήταν ακόμη ζεστά, τα έτριψα ανέμεσα στα δάχτυλα μου, ώστε να ξεφλουδίσουν και τα άφησα να κρυώσουν. Μετά τα έκοψα πολύ ψιλά με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι του σεφ. Μην επιχειρήσετε να τα κόψετε στο μούλτι, γιατί το μεγαλύτερο μέρος θα αλεστεί και στην γκρανέλα θέλουμε μόνο μικρά κομματάκια από τον ξηρό καρπό. Η συνταγή είναι του Luca Montersino από το βιβλίο του Croissant e biscotti και είναι κατάλληλη και γιά όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Δόση : για 15 κεράσματα

Υλικά 

  • 200 gr ασπράδια αυγών
  •  μία πρέζα κρεμόριο
  •  200 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  •  5 gr κακάο άγλυκο
  • 100 gr αλεύρι φουντουκιών
  • 100 gr γκρανέλα φουντουκιών + επιπλέον για τις φόρμες

Εκτέλεση Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με το κρεμόριο, ρίχνοντας την ζάχαρη σταδιακά, μέχρι να πάρετε μία σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε το κακάο, κοσκινισμένο, το αλεύρι και την γκρανέλα των φουντουκιών, και αναμείξτε απαλά με μία μαρίζ, πάντα με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει το μίγμα. Βουτυρώστε καλά μικρές ημισφαιρικές φορμίτσες σιλικόνης. Πασπαλίστε με την επιπλέον γκρανέλα, με τρόπο ώστε να μείνει κολλημένη στα τοιχώματα της φόρμας. Βάλτε το μίγμα σε ένα κορνέ μίας χρήσης, χωρίς πρόσθετη μύτη, και γεμίστε τις φορμίτσες κατά τα 2/3. Ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε σε φούνρο προθερμασμένο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά. Πριν σερβίρετε τα κεράσματα, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη (έτσι προτείνει η αρχική συνταγή του Montersino). Εγώ προτίμησα να τα πασπαλίσω με κακάο, γιατί μου φάνηκαν ήδη αρκετά γλυκά.

Πηγή