Μεταμόρφωση τραπεζιού με τεχνική Wash και χρώματα κιμωλίας οδηγείς βήμα βήμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κι όμως, ένα έπιπλο, «μιλάει»!  Το υλικό, το σχήμα, η υφή του, η ιστορία του, είναι στοιχεία που μας οδηγούν στην ιδανική τεχνική για τη μεταμόρφωση ενός επίπλου, παρακάμπτοντας συχνά την αρχική μας ιδέα! Η καλλιτέχνης Τάμμυ Τσέκου συνομιλεί με ένα παλιό τραπέζι και μας μυεί στον μαγικό κόσμο της μεταμόρφωσης αντικειμένων με χρώματα κιμωλίας Chalk Of The Town® Paint

 

Η τεχνική «wash» (η τεχνική του ξεπλυμένου) εφαρμόζεται κυρίως σε ξύλινα έπιπλα και αντικείμενα που δεν έχουν βερνίκι, ή που το βερνίκι τους έχει ξεφτίσει με τα χρόνια.  Η αναγλυφότητα του υλικού, η φυσική φθορά του ξύλου, τα νερά και ο κόκκος του, δημιουργούν την καλύτερη συνθήκη.

Σε μια τέτοια κατάσταση ήταν το τραπεζάκι του καφέ που μεταμορφώσαμε με δύο διαφορετικές αποχρώσεις χρωμάτων κιμωλίας Chalk Of The Town® Paint, το Pergamon Marble & το Patagonia Ice.

Η ιδέα του ‘wash’, βασίζεται στη δημιουργία της αίσθησης ότι ένα χρώμα έχει ξεπλυθεί από τη βροχή και την πολυκαιρία, αφήνοντας να φαίνεται με φυσικότητα σε δεύτερο επίπεδο, το αρχικό χρώμα του ξύλου και τα νερά του.

Μπορούμε να επιτύχουμε την τεχνική wash χρησιμοποιώντας ένα μόνο χρώμα κιμωλίας (συνήθως έναν πιο ανοιχτό τόνο από το ξύλο) ή και περισσότερες αποχρώσεις, αναμεμειγμένες μεταξύ τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας άρεσε η ιδέα των δύο χρωμάτων, ειδικά στην επάνω επιφάνεια του τραπεζιού. Έτσι, περάσαμε πρώτα μία στρώση από Patagonia Ice και αφού στέγνωσε (μετά από λίγα λεπτά) προσθέσαμε από πάνω το  Pergamon Marble. Πολλές φορές, είναι σκόπιμο να αναμειγνύουμε και τα δύο χρώματα μαζί, πάνω στο πινέλο, όπως θα δούμε σε επόμενη παρουσίαση.

Εφαρμόσαμε και τα δύο χρώματα ελαφρά, ώστε να μην καλύπτουν πλήρως το ξύλο, αλλά να ενσωματώνονται μέσα στα νερά και τις ρωγμές του και να αναμειγνύονται μεταξύ τους. 

Επίσης, εφαρμόσαμε τα χρώματα σταδιακά (όχι από άκρη σε άκρη του επίπλου) ώστε να ελέγχουμε καλύτερα τη διαδικασία.

Στη συνέχεια, και πριν στεγνώσει εντελώς το χρώμα, με ένα βρεγμένο πανί, αρχίσαμε να το «σβήνουμε», αφήνοντας σε κάποια σημεία πιο ‘βαριά’ στρώση και αλλού πιο λεπτή – ώστε να αναδεικνύεται το ξύλο στο υπόβαθρο.

Στην τεχνική αυτή βοηθάει το γεγονός ότι το χρώμα κιμωλίας είναι ένα μαλακό υλικό, που μπορούμε να το επεξεργαστούμε εύκολα,  ειδικά όσο είναι ακόμα σχετικά νωπό.

Την ίδια τεχνική ακολουθήσαμε στα πόδια, στις εσοχές και στα στοιχεία του επίπλου που υπερείχαν, όπως οι γωνίες του και τα ανάγλυφα στοιχεία.

Ο βαθμός ‘ξεθωριάσματος’ και παλαίωσης που θα επιτύχουμε, εξαρτάται από την αισθητική μας αλλά και από το είδος – ύφος του επίπλου. Δεν υπάρχουν συνταγές. Ο πιο ασφαλής τρόπος, είναι να αφήσουμε το ίδιο το έπιπλο να μας πει ότι έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια περάσαμε όλο το τραπέζι με διάφανο κερί Chalk Of The Town® – Clear Wax για προστασία και αδιαβροχοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν εφαρμόσαμε σκούρο κερί, διότι το κοντράστ ανάμεσα στα χρώματα και τη ματιέρα του ξύλου, δημιουργούσε τη δική του, φυσική πατίνα.

Όλο το project δεν χρειάστηκε παραπάνω από 3 ώρες για να ολοκληρωθεί!

Δείτε στο video την τεχνική ‘wash’, βήμα προς βήμα, το «πριν» και το «μετά» του project, και καλή επιτυχία στις δικές σας δημιουργίες!

Πηγή