Μελομακάρονα μπάλες ενέργειας σε 10 λεπτά

Μελομακάρονα μπάλες ενέργειας σε 10 λεπτά

Χωρίς ζάχαρη, γλουτένη και ψήσιμο

Αν προτιμάς κι εσύ το μελομακάρονο πολύ μελωμένο, ώστε να λιώνει μόλις το βάζεις στο στόμα, τότε αυτή, η πιο υγιεινή εκδοχή τους, θα σε ενθουσιάσει: κρατάς τα καλά από τα μελομακάρονα, δηλαδή τα καρύδια, το μέλι, το πορτοκάλι και όλα τα αρωματικά, και αντικαθιστάς τα κακά (το αλεύρι δηλαδή και τη ζάχαρη) με χουρμάδες. Θα εκπλαγείς με το πόσο κοντινή είναι η γεύση, απλά είναι πιο πλούσια η υφή και ακόμα πλουσιότερη η διατροφική τους αξία. Αν θέλεις να τα κάνεις ακόμα πιο θρεπτικά, μπορείς να προσθέσεις και μια κουταλιά σκόνη λιναρόσπορου για έξτρα Ω3 (ο λιναρόσπορος είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή σε Ω3 βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία των κυττάρων), και βιταμίνες Β. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, για να έχεις μια καλή δικαιολογία όταν απλώσεις το χέρι να φας κι άλλο ένα. Επίσης επειδή δε χρειάζονται ψήσιμο, γίνονται στην κυριολεξία μέσα σε 10 λεπτά!

Υλικά (12 κομμάτια)

  • 1 κούπα καρύδια
  • 8 βασιλικούς χουρμάδες τύπου μετζούλ (περίπου μία κούπα)
  • Τρίμμα από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά σούπας σκόνη λιναρόσπορου (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σούπας γεμάτη μέλι
  • 2 κουταλιές σούπας σπόροι τσία για επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Βάζεις στον επεξεργαστή τροφίμων τα καρύδια και θρυμματίζεις.
  2. Κρατάς στην άκρη περίπου 3 κουταλιές σούπας από τα θρυμματισμένα καρύδια για την επικάλυψη, τα οποία βάζεις σε ένα μικρότερο πιάτο.
  3. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τους σπόρους τσία) στον επεξεργαστή και αναμειγνύεις μέχρι η ζύμη να γίνει μια ομοιογενής μπάλα.
  4. Πλάθεις σε μικρά μπαλάκια τα οποία καλύπτεις με τα καρύδια που έχεις βάλει στην άκρη, είτε με τους σπόρους τσία για τους πιο τολμηρούς.
  5. Διατηρούνται στο ψυγείο!

Καλές γιορτές!

Μελομακάρονα μπάλες ενέργειας σε 10 λεπτά

Πηγή:athensvoice.gr (Της Κορίνας Καραδήμου)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *