Μακαρονόπιτα με μελιτζάνα για να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Υλικά

Για τις μελιτζάνες

  • 3-4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. πένες ριγέ
  • αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 6 κλ. φρέσκο βασιλικό
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα
  • 120 γρ. κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κύβο ζωμό κότας
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι αποξηραμένη

Για τη σύνθεση

  • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από τη μία πλευρά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
  • Γυρίζουμε τις μελιτζάνες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Για τη γέμιση

  • Ρίχνουμε τις πένες σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τις αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σκόρδο ψιλοκομμένο, φρέσκο φασκόμηλο χοντροκομμένο, τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  • Σβήνουμε με κόκκινο κρασί, προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ, τον κύβο κότας, πιπεριά τσίλι και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία από τον κιμά.
  • Όταν είναι έτοιμος προσθέτουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τον κιμά, τη μισή μοτσαρέλα, τη μισή παρμεζάνα, τη μισή τριμμένη φρυγανιά, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε τη βάση και τα τοιχώματα μίας στρογγυλής φόρμας 28 εκ. με μελιτζάνες.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και πιέζουμε με ένα πιάτο τη γέμιση.
  • Γυρίζουμε τις άκρες από τις μελιτζάνες προς τα μέσα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της γέμισης με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε τη μακαρονόπιτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή