Μήπως δεν χρησιμοποιείτε σωστά το πλυντήριό σας;

Μήπως δεν χρησιμοποιείτε σωστά το πλυντήριό σας;

Το πλύσιμο των ρούχων στους 30 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αφήνει τα ρούχα πιο βρώμικα απ’ ό,τι ήταν πριν μπουν στο πλυντήριο.

Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια των ρούχων δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά καλλιεργούνται μέσα στο πλυντήριο και «περνάνε» στις επόμενες πλύσεις.

Τα μικρότερα ενδύματά μας, τα εσώρουχα, είναι ο κυριότερος ένοχος, εξαιτίας των ιχνών από κόπρανα και τα διάφορα είδη βακτηρίων που φέρουν.

Ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έχει κάνει εκτενείς έρευνες (και) για τα μικρόβια που φιλοξενούνται στα πλυντήρια ρούχων.

«Εάν γεμίσει κανείς το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, θα απελευθερωθούν σχεδόν 100 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια (e.coli) στο νερό – και αν αυτό δεν είναι αρκετά ζεστό, θα απομείνουν στο πλυντήριο και θα μεταδοθούν στα επόμενα ρούχα», λέει. Βακτήριο E. Coli: Τι το προκαλεί και συμπτώματα

«Μετρήσεις που κάναμε έχουν δείξει ότι

στο μέσο σλιπάκι υπάρχουν ένα δέκατο του γραμμαρίου κόπρανα, τα οποία μπορεί να φέρουν διάφορα μικρόβια – εκτός από το e.coli, μπορεί επίσης να υπάρχει ιός ηπατίτιδας Α, νοροϊός (προκαλεί γαστρεντερίτιδα), ροταϊός (ιός γαστρεντερίτιδας των παιδιών) και σαλμονέλα».

Στα ρούχα και στις πετσέτες μπορεί επίσης να υπάρχουν βακτήρια του δέρματος, όπως ο σταφυλόκοκκος, που επίσης δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, συνηγορεί ο δρ Φίλιπ Τιέρνο, καθηγητής Μικροβιολογίας & Παθολογοανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Για να σκοτωθούν τα βακτήρια των ρούχων, το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία

μεταξύ 60 και 65 βαθμών Κελσίου», λέει. «Οι υψηλές θερμοκρασίες καθαρίζουν πιο υγιεινά τα ρούχα, επειδή το καυτό νερό διογκώνει τις ίνες των υφασμάτων και τους επιτρέπει να αποβάλλουν κάθε ακαθαρσία», εξηγεί ο χημικός μηχανικός δρ Ρίτσαρντ Νέιλ, διευθυντής του βρετανικού Κέντρου Τεχνολογίας Πλυντηρίων (LTC).

«Το πλύσιμο στους 30 βαθμούς όχι μόνον δεν καθαρίζει σωστά τα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα είναι η θερμοκρασία στην οποία επωάζουμε τα βακτήρια που καλλιεργούμε για να κάνουμε τα πειράματά μας».

Επιπλέον, «το σμήγμα του δέρματος – το κίτρινο έκκριμα που βλέπουμε στους γιακάδες και στις μασχάλες των ρούχων – είναι μία πρωτεΐνη και τρέφει μικρόβια τα οποία τα περισσότερα καθαριστικά δεν σκοτώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες», προσθέτει. Μπορείτε να δείτε και Απίστευτο, πόσο εύκολα μπορείτε να καθαρίσετε τις κιτρινίλες των ρούχων

Τι να κάνετε

Τί σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι κατ’ αρχήν «για να καθαριστούν τα συνθετικά υφάσματα πρέπει να πλυθούν σε τουλάχιστον 65 βαθμούς Κελσίου επί 10 λεπτά, ενώ το καθαρό βαμβάκι χρειάζεται τρία λεπτά πλύσιμο στους 71 βαθμούς», απαντά ο δρ Νέιλ.

Αν, όμως, μπορεί κάποιος να «βράσει» τα βαμβακερά ασπρόρουχά του, αυτό δεν είναι διόλου εύκολο για τα συνθετικά και για τα χρωματιστά, τα οποία εξ ορισμού δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μία λύση, κατά τον δρα Νέιλ, είναι

η χρήση απορρυπαντικών με απολυμαντικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν αρκετά το βακτηριακό φορτίο των ρούχων. Εάν δεν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά με απολυμαντικό ούτε πολύ ζεστό νερό, η μόνη σας ελπίδα είναι να βάζετε το πρόγραμμα του πλυντηρίου με το έξτρα νερό, ώστε τουλάχιστον να αραιώνει το βακτηριακό φορτίο των ρούχων.

«Με την κατάλληλη ποσότητα νερού μπορεί να μειωθεί το φορτίο των βακτηρίων από δυόμισι εκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό σε περίπου 25-50 ανά τετραγωνικό εκατοστό, αλλά στην απλή πλύση ούτε κατά διάνοιαν δεν υπάρχει αρκετό νερό», σπεύδει να επισημάνει.

Ειδάλλως χρήσιμο θα είναι να χρησιμοποιείτε πρόσθετα σόδα πλύσεως και λευκό ξίδι στις πλύσεις σας, σε καυτό πάντα νερό! Το μέτρο αυτό καλύπτει και το επόμενο μέτρο που προτείνεται.

Πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο, κατά τον δρα Τιέρνο, είναι

να απολυμαίνετε από καιρού εις καιρόν το πλυντήριό σας: βάλτε ένα ισχυρό απολυμαντικό και το πλυντήριο στην πιο ψηλή θερμοκρασία και αφήστε το να κάνει μία πλύση δίχως να έχει ρούχα μέσα.

«Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι να απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι στην σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα», υπογραμμίζει.

Απαραίτητο είναι ακόμα να καθαρίζετε συχνά με ένα ισχυρό απολυμαντικό την θήκη του σαπουνιού στο πλυντήριο αλλά και το λάστιχο στην πόρτα, διότι σε αυτά τα μέρη του πλυντηρίου αναπτύσσεται εύκολα μούχλα και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Φροντίστε επίσης να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου έπειτα από κάθε πλύση, για να στεγνώνει καλά το εσωτερικό του και το λάστιχο στην πόρτα του.

Να θυμάστε επίσης ότι

καλό είναι τα λευκά εσώρουχα να τα πλένετε σε θερμοκρασίες πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου – «οι 90 βαθμοί είναι οι καλύτεροι για σωστή αποστείρωση», επισημαίνει ο δρ Νέιλ.

Και αυτό, διότι το γεγονός ότι βάζετε τον θερμοστάτη στους 60 ή τους 65 βαθμούς δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι το νερό ζεσταίνεται έως αυτή τη θερμοκρασία. Αντιθέτως, στα περισσότερα πλυντήρια η θερμοκρασία μετά βίας φτάνει τους 50 βαθμούς, όπως έδειξε την περασμένη εβδομάδα μια νέα, βρετανική έρευνα.

Δυστυχώς, όμως, οι 50 βαθμοί δεν μπορούν να σκοτώσουν ούτε τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που είναι συχνή αιτία αλλεργίας, ούτε δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος, λένε οι ειδικοί.

Πηγή