Μάθετε γιατί πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ύπνος είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής μας. 

Πρέπει να κοιμηθούμε προκειμένου να ξεκουραστεί το σώμα μας, έτσι θα είναι σε θέση να συνεχίζει να δίνει το μέγιστο της ενέργειάς του. Πρέπει να κοιμόμαστε για τουλάχιστον οκτώ ώρες, έτσι ώστε να αφήσουμε το σώμα μας να προβεί στις κατάλληλες εργασίες για την αναζωογόνηση και την ίδια του την αποτοξίνωση. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο είναι συνήθως κουρασμένοι και με κακή διάθεση.

Σύμφωνα με ορισμένες βουδιστικές γραφές, οι μοναχοί συνήθιζαν να κοιμούνται στο αριστερό πλευρό τους. Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, όταν κοιμόμαστε προς αυτή την πλευρά μας, η λέμφος ρέει προς την αριστερή πλευρά.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ρέει προς τον θωρακικό αγωγό, ο οποίος βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, έτσι με αυτό τον τρόπο η λέμφος μεταφέρει την γλυκόζη, απόβλητα του οργανισμού, πρωτεΐνες και μεταβολίτες, τα οποία καθαρίζονται από τους λεμφικούς κόμβους και χρειάζεται να κινηθούν προς την αριστερή πλευρά.

Σύμφωνα δε με τους Ινδούς θα πρέπει να ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά σας εάν θέλετε να ξεκουραστείτε για λίγο, μετά το φαγητό. Ο χρόνος ξεκούρασης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και είναι διαφορετικό από το να πάρετε έναν υπνάκο μετά το φαγητό, που είναι συνήθως 20 λεπτά ή και περισσότερο.

Εδώ είναι μερικά ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ του ύπνου στην αριστερή πλευρά σας

Καλύτερη πεπτική λειτουργία

Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να γυρίζετε προς την αριστερή πλευρά σας, είναι επειδή το στομάχι και το πάγκρεας κρέμονται προς αυτήν την πλευρά, έτσι όταν έχετε μια σύντομη ανάπαυση προς τα εκεί, και τα δύο «κρέμονται» φυσικά επιτρέποντας μια ιδανική και αποτελεσματική πέψη.

Αν έχετε μια σύντομη ανάπαυση στην αριστερή πλευρά αμέσως μετά το φαγητό, το γεύμα ωθείται να κινηθεί με φυσικό τρόπο πάνω από την κοιλιά και τα παγκρεατικά ένζυμα εκκρίνονται σταδιακά.

Εφόσον ξαπλώσετε στην αριστερή πλευρά σας, το συκώτι και η χοληδόχος κύστη κρέμονται προς τα εκεί από δεξιά. Αυτό, τους επιτρέπει να κρέμονται και να εκκρίνουν τα ένζυμα τους προς τον πεπτικό σωλήνα, ώστε να επιτευχθεί η γαλακτωματοποίηση των λιπών και η εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου.

Φροντίστε να καταναλώνετε φαγητό όταν έχετε χαλαρή διάθεση κατά την διάρκεια της ημέρας και μην ξεχάσετε στην συνέχεια να ξεκουραστείτε ξαπλώνοντας στην αριστερή πλευρά σας, διότι θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί και με μια πολύ καλύτερη πέψη.

Δείτε πόσο σημαντικό για την υγιεία μας είναι να τρώμε με καλή διάθεση, αλλά και με καλή παρέα, οπότε κλείστε τις τηλεοράσεις πάση θυσία ειδικά κατά την διάρκεια του φαγητού:

Καλύτερη αποτοξίνωση

Επιπλέον, το να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά επιτρέπει καλύτερη αποβολή των τοξινών. Το λεπτό έντερο ρίχνει τις τοξίνες διαμέσου της ειλεοτυφλικής βαλβίδας στην δεξιά πλευρά του σώματος προς την αρχή του παχέος εντέρου.

Σκεφτείτε ότι το παχύ έντερο περνάει από την δεξιά πλευρά του σώματός σας, διασχίζει την κοιλιά και κατεβαίνει από την αριστερή πλευρά. Αυτός είναι ο λόγος που εξηγεί πως το να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά επιτρέπει στην βαρύτητα να παρακινεί τις σωματικές τοξίνες από το λεπτό έντερο προς το παχύ έντερο με τον απλούστερο δυνατό τρόπο.

Οι τοξίνες κινούνται πολύ εύκολα προς τη φθίνουσα φορά του παχέος εντέρου και η πρωινή αποβολή απλοποιείται.

Μπορεί να μειώσει την καούρα

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Gastroenterology διαπιστώθηκε ότι το να ξαπλώνουμε στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Και πάλι αυτό είναι επειδή το στομάχι μας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά. Αντίθετα το να κοιμάστε στη δεξιά πλευρά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτά. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά άμεσα. (Δείτε και την φωτογραφία του άρθρου)

Καλύτερη καρδιακή λειτουργία

Εάν δεν το γνωρίζετε, περισσότερο από το 80% της καρδιάς είναι στην αριστερή πλευρά του σώματος. («Τροφή»: Δεν είναι έτσι ακριβώς… Η καρδιά είναι σχεδόν στην μέση και λειτουργεί σαν μια αντλία παίρνοντας οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες και εξωθώντας το προς την αορτή για να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα. Από τις 4 κοιλότητες της καρδιάς σπουδαιότερη είναι αριστερή κοιλία.

Θα μπορούσε να πει κανείς με κάποια υπερβολή ότι ουσιαστικά το καρδιακό έργο είναι υπόθεση της αριστερής κοιλίας. Και τούτο διότι η μεγάλη ωστική δύναμη που χρειάζεται για να κυκλοφορήσει το αίμα στο υψηλών αντιστάσεων περιφερικό αρτηριακό δίκτυο μέχρι τα τριχοειδή και να επιστρέψει πάλι, μέσω των φλεβών, στο δεξιό κόλπο γίνεται από την αριστερή κοιλία.)

Αν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά, το λεμφικό αποστραγγίζεται προς την καρδιά παρακινημένο από τη βαρύτητα αφαιρώντας έτσι μέρος του έργου της καρδιάς, ενώ κοιμάστε. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος μας και περνάει από την καρδιά κάνοντας καμάρα προς την αριστερή πλευρά πριν πάει προς τα κάτω προς την κοιλιακή χώρα.

Έτσι εάν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά θα βοηθήσετε την καρδιά σας να αντλεί το αίμα πιο εύκολα προς την καθοδική/φθίνουσα αορτή. Που σημαίνει πως όταν έχετε μια σύντομη ανάπαυση προς την αριστερή πλευρά, η βαρύτητα διευκολύνει την δουλειά της καρδιάς.

Επιπλέον, ο σπλήνας είναι μέρος του λεμφικού συστήματος και επίσης βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος. Η λειτουργία της είναι αυτή του μεγάλου λεμφαδένα που φιλτράρει τη λέμφο και επιπλέον φιλτράρει και το αίμα!

«Τροφή»: Αν δεν κάνω λάθος και οι αρχαίοι Έλληνες, κατά την διάρκεια των περίφημων συμποσίων δεν καθόντουσαν σε τραπέζια όπως εμείς σήμερα, αλλά σε ανάκλιντρα, ξαπλωμένοι προς τα πλάγια. Κάτι μου λέει πως ήταν στην αριστερή τους πλευρά και καθόλου τυχαία. Θα το ερευνήσω και θα επανέλθω. Χρήσιμο δε, θα είναι αν γνωρίζει κάποιος περισσότερα να τα μοιραστεί μαζί μας.

Ευχαριστώ!

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας Το idiva.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Πηγή