Κριτσίνια Τορίνου !!!

Κριτσίνια Τορίνου, όπως τα τρώνε και αγαπάνε οι γείτονες Ιταλοί και μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα κι εμείς στο σπίτι!

Υλικά για την βάση

  • 400 γρ αλεύρι δυνατό ( αυτό που χρησιμοποιούμε στα τσουρέκια η στην πίτσα)
  • 200 γρ χλιαρό νερό

  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 10 γρ ξηρή μαγιά ή 20 φρέσκια
  • 1 κοφτό κ.γ αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γ ζάχαρη

    Η γεύση που έδωσα Εγώ στα κριτσίνια ήταν πέστο βασιλικού, πέστο λιαστής ντομάτας, παρμεζάνα και παπαρουνόσπορο. Ο καθένας θα βάλει αυτό που θέλει.

Εκτέλεση Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, από το οποίο θα φυλαξουμε 50 ml. Μόλις φτιάξουμε την ζύμη, προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο λάδι μέχρι να το πάρει όλο και να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ξεφουσκώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει. Ανοίγουμε σε φύλλα λεπτά όπως για πίτσα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και με μια λεπτή στρώση από ο,τι γεύση μας αρέσει ( αν βάλουμε Πέστο, δεν χρειάζεται άλειμμα με ελαιόλαδο πριν). Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες όπως περίπου οι ταλιατέλες και παίρνουμε τρεις λωρίδες και ακουμπάμε τη μια πάνω στην άλλη.

Περιστρέφουμε από τις δύο πλευρές αντίστροφα για να τυλιχτούν οι λωρίδες και να σχηματιστεί το κριτσίνι. Παραλληλα το βοηθάμε να απλώσει προς τις άκρες για να βγει λεπτό και μακρύ. Πρέπει να πιάνει όλο το μήκος του ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πέφτουμε με τα μούτρα!

Nana Sunny

Πηγή