Κριθαράκι στο μάτι: Δείτε ΤΙ το προκαλεί και 11 φυσικές θεραπείες για να το καταπολεμήσετε

Παρόμοια με ένα σπυράκι, έτσι και το κριθαράκι που βγαίνει στο μάτι σας είναι συνήθως γεμάτο με πύον. Το βλέφαρό σας ούτε δείχνει, ούτε το αισθάνεστε καλά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, βακτήρια σταφυλόκοκκου είναι η πηγή μόλυνσης που εμποδίζουν τους βλεφαρίδες σας. Όταν προσκρούονται, σχηματίζεται αυτή η μάζα. Μπορεί να υπάρξουν επίσης ερυθρότητα και πρήξιμο. Το κριθαράκι μπορεί να βρεθεί στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό του βλεφάρου.

Παρόλο που συχνά φεύγουν από μόνα τους, μερικές φορές είναι τόσο αφόρητα που θέλετε να απαλλαγείτε από τον πόνο και την ταλαιπωρία αμέσως. Ακολουθούν μερικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να τα διώξετε γρήγορα.

1. Φακελάκι με τσάι

Το πράσινο τσάι καταπολεμά τη φλεγμονή. Το μαύρο τσάι, η μέντα και το χαμομήλι, είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά. Βυθίστε ένα φακελάκι τσαγιού σε ζεστό ή καυτό νερό για λίγα λεπτά και μετά τοποθετήστε το πάνω στο βλέφαρο για 15-20 λεπτά.

2. Ζεστή κομπρέσα

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η εφαρμογή ζεστών ή καυτών κομπρεσών νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας στο μολυσμένο μάτι. Αυτό το φάρμακο είναι φιλικό για τα παιδιά και είναι ασφαλές για να το αφήσετε επάνω στην περιοχή για μια νύχτα. Συνεχίστε να το κάνετε, μέχρι να θεραπευτεί εντελώς.

3. Σαμπουάν για μωρά

Το σαμπουάν για μωρά είναι διαμορφωμένο για να είναι απαλό στα μάτια. Έτσι, μπορείτε να αραιώσετε λίγο με ζεστό νερό και να το χρησιμοποιήσετε για να πλύνετε το μάτι. Καθαρίστε το μάτι με το αραιωμένο διάλυμα ή βάλτε το πάνω στο βλέφαρο με ένα βαμβάκι.

4. Κουρκούμη

Η κουρκούμη έχει αντισηπτικές ιδιότητες και μάχεται ενάντια στη φλεγμονή. Ανακατέψτε 2 κουταλάκια κουρκούμη με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και πλύνετε το μάτι. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε κουρκούμη με καστορέλαιο δημιουργώντας μια πάστα και να την αφήστε στο μάτι σας για 10-15 λεπτά πριν την ξεβγάλετε. Κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα, έως ότου καθαριστεί η μόλυνση.

5. Καστορέλαιο

Μπορείτε να τοποθετήσετε καστορέλαιο απευθείας στο κριθαράκι χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Μερικές σταγόνες 2-3 φορές την ημέρα, θα απελευθερώσουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καστορέλαιου στους πόρους του ματιού σας.

6. Νερό από κόλιανδρο

Ο κόλιανδρος έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η χρήση του σε ένα κριθαράκι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της λοίμωξης. Βράστε 1-2 κουταλιές σπόρους κόλιανδρου σε 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε τα να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα και στραγγίστε το. Πλύνετε το προσβεβλημένο μάτι με το νερό κόλιανδρου. Επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο.

7. Γάλα

Ζεστάνετε λίγο γάλα και βάλτε το σε ένα βαμβάκι. Αφήστε το βαμβάκι πάνω στο κριθαράκι όλη τη νύχτα. Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέστε στο γάλα και 1/4 – 1/2 κουταλάκι κουρκούμη.

8. Μηλόξυδο

Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε 500 ml ζεστού νερού. Πίνετε αυτό το μείγμα για λίγες μέρες ή χρησιμοποιήστε το σαν κομπρέσα στο βλέφαρο.

9. Αλάτι

Ανακατέψτε αλάτι σε λίγο ζεστό νερό και εφαρμόστε το αλμυρό διάλυμα στο μάτι με ένα φλιτζάνι ή μια πετσέτα. Το αλάτι είναι μαχητής της μόλυνσης και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος.

10. Χρυσό δαχτυλίδι

Τρίψτε ένα δαχτυλίδι που είναι τουλάχιστον 14 καράτια χρυσό στο κριθαράκι για περίπου 5 λεπτά μερικές φορές την ημέρα. Λένε ότι ο πόνος θα σταματήσει και ο χρόνος επούλωσης θα μειωθεί.

11. Πατάτα

Τα ένζυμα στην ακατέργαστη πατάτα μπορούν να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Τρίψτε λίγη πατάτα και τυλίξτε τη σε ένα καθαρό βαμβακερό πανί φτιάχνοντας ένα πουγκί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ακατέργαστη φέτα πατάτας και να την τοποθετήσετε απευθείας επάνω στο μάτι.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα να βγάλετε κριθαράκι, ακολουθούν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε:

*Αποφύγετε τη χρήση βρώμικων πινέλων στο μακιγιάζ και μην τα μοιράζεστε με άλλους *Αφαιρείτε τους φακούς επαφής σας κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο *Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας *Κρατήστε τα μάτια σας καθαρά

Εφόσον το κριθαράκι σας φύγει, είναι σημαντικό να κρατήσετε τα βλέφαρά σας καθαρά για να αποφύγετε τυχόν επαναμόλυνση. Να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν τα μάτια τους και να μην μοιράζονται γυαλιά ή makeup με άλλους.

Επίσης, προστατέψτε τα μάτια σας από τις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαν να τα εκθέσουν σε μικρόβια. Εάν το κριθαράκι σας επιδεινωθεί ή προκληθεί ερυθρότητα στο μάτι σας, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να πιέσετε το κριθαράκι από μόνοι σας! Πηγή