krhtikosjpg

Ο Έλληνας που χτίζει τον ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο για τους Μπιν Λάντεν

Ο Κρητικός μηχανικός Μανόλης Βεληβασάκης μιλά στο WE για την οικογένεια Μπιν Λάντεν, τον ουρανοξύστη ύψους 1000 μέτρων που κατασκευάζει για λογαριασμό τους, αλλά και για το όνειρο της ζωής του, την αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, που έπεσε από το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων

Ένας ουρανοξύστης μέχρι εκεί που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, ύψους ενός ολόκληρου χιλιομέτρου και 200 ορόφων χτίζεται στη Σαουδική Αραβία από την πολύ εύρωστη οικογένεια των Μπιν Λάντεν. Φυσικά, πίσω από αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να μην κρύβεται ένας Έλληνας και μάλιστα… Κρητικός, ο μηχανικός Μανόλης Βεληβασσάκης.

Η μοίρα καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια, καθώς ο ίδιος άνθρωπος που ανέλαβε να ανακατασκευάσει την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη που έπεσε από το χτύπημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν στους Δίδυμους Πύργους, ανέλαβε και να χτίσει για τα αδέρφια του Οσάμα έναν αδιανόητο ουρανοξύστη στην Σαουδική Αραβία. Η εταιρεία του κου Βεληβασάκη λέγεται Thornton Tomasetti και δραστηριοποιείται σε τεράστια κατασκευαστικά έργα ανά τον κόσμο. “Ό, τι είναι καλό… μπορεί πάντα να γίνει καλύτερο”, λέει συχνά ο φιλόδοξος  Κρητικός και το εννοεί!

Η Αυτοκρατορία των Μπιν Λάντεν και ο Έλληνας

Οι Μπιν Λάντεν δεν είναι μία οικογένεια που περνάει απαρατήρητη. Οι επιχειρήσεις της οικογένειας ή καλύτερα του πολυεθνικού ομίλου “Saudi BinLadιn Group” έχουν κύκλο εργασιών περίπου 2 δισ. το χρόνο και δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών και του πετρελαίου. Αποκλήρωσαν τον περίφημο τρομοκράτη που έσπειρε τον πανικό σε όλο τον πλανήτη, το 1994. Εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι τα μέλη της οικογένειας μπορεί να αριθμούν μέχρι και 600 άτομα. Ο κος Μανόλης Βεληβασάκης, γνωρίζει κάποιους από αυτούς.

“Ο ουρανοξύστης που χτίζεται ανήκει στην οικογένεια Μπιν Λάντεν και στον Σαουδάραβα Πρίγκηπα Άλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ. Η οικογένεια είναι πελάτες της εταιρείας μου τα τελευταία 20 χρόνια! Δεν έχουν πλέον σχέση με τον Οσάμα, τον έχουν αποκληρώσει από τότε που ήταν 18 ετών. Αλλά είναι οι μεγαλύτεροι εργολάβοι μπορώ να πω σίγουρα σε όλη τη Μέση Ανατολή, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν κάνει τα μεγαλύτερα έργα. Έχω πολύ καλές σχέσεις μαζί τους και συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά” λέει στο WE ο κος Βεληβασάκης και προσθέτει:

“Η Σαουδική Αραβία φυσικά είναι μία πάρα πολύ κλειστή κοινωνία. Η οικογένεια είναι κάτι ιερό,  δεν μπορεί κανείς εύκολα να την προσεγγίσει. Δεν ανοίγεται στον κόσμο. Έχω πάει πάρα πολλές φορές σε πολλές εκδηλώσεις της οικογένειας Μπιν Λάντεν αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω δει ποτέ ούτε μία γυναίκα της οικογένειας. Είναι μία κοινωνία ανδροκρατούμενη και παράξενη”, λέει ο κος Βεληβασάκης. “Αυτοί που έρχονται σε επαφή μαζί μου είναι τα αδέρφια του Οσάμα. Είναι αδέρφια φυσικά από άλλες μητέρες. Είναι περίπου 38 αδέρφια και αδερφές που γνωρίζω εγώ”.

ikrhtikos1jpg

Κτήριο που μοιάζει με γιγάντια βελόνα και αγγίζει τον ουρανό

“Ο ουρανοξύστης είναι πάνω από χίλια μέτρα. Θα είναι ένα εμπορικό κέντρο αλλά ταυτόχρονα θα διαθέτει διαμερίσματα, μαγαζιά, ξενοδοχεία και ό,τι μπορεί κανείς να σκεφτεί. Είναι τεράστιο, και τα περιξ αυτού στο εμβαδόν είναι επίσης τεράστια”, λέει ο κός Βεληβασάκης.

“Μιλάμε για 200 ορόφους, δεν θα είναι όμως όλοι κατοικημένοι. Το κτήριο είναι σαν μία βελόνα, όσο ψηλώνει το εμβαδόν μικραίνει. Μετά τον όροφο 120 το εμβαδόν είναι τόσο μικρό που λογικά ο όροφος θα λειτουργεί κυρίως ως ατραξιόν για τους τουρίστες. Μία πλατφόρμα ελικοπτέρων γύρω στον όροφο 150, είναι σίγουρα μέσα στο σχέδιο. Θέλει τουλάχιστον ακόμα 4 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Σήμερα έχουμε χτίσει μέχρι τον όροφο 38, αλλά σε γενικές γραμμές προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα”.

krhtikosj2

Η αναστήλωση της Ορθόδοξης εκκλησίας στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Ωστόσο, το όνειρο της ζωής του κου Βεληβασάκη είναι η αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται φυσικά για το εκκλησάκι που δίπλα στους Δίδυμους Πύργους καταστράφηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μανόλης Βεληβασάκης, που πάντα άναβε ένα κεράκι όταν περνούσε από την εκκλησία, νιώθει υπερήφανος που θα αναστηλώσει την καρδιά του ελληνισμού σε μία πρωτεύουσα όπως η Νέα Υόρκη. Σαν Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Κρητών, που επίσης είναι ο Μανόλης Βεληβασάκης προσπαθεί πάντα να κρατάει στην ψυχή του την ανάμνηση της Κρήτης και να διατηρεί το “μικρόβιο” της διατήρησης της ελληνικότητας, όπως λέει ο ίδιος, όσα χρόνια κι αν περάσει στο εξωτερικό.

“Λείπω από την Ελλάδα από το 1970 που ήμουν φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Νέας Υόρκης. Τελικά έζησα εδώ αλλά το μικρόβιο της Κρήτης έχει μείνει μέσα μου. Ο αγώνας να μην χάσουμε την ελληνικότητά μας και τα έθιμά μας γίνεται μέσα από τις Οργανώσεις που φτιάχνουν οι Έλληνες. Στις χώρες όπως την Αμερική ο κόσμος έρχεται από παντού, χάνεται, γίνεται μία μάζα. Ζούμε εδώ αλλά είμαστε Έλληνες και θέλουμε να το λέμε και να το διατυμπανίζουμε”, τονίζει.

“Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένα project που είναι μέσα στην καρδιά μου από τότε που έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Πήγαινα πάντα στην εκκλησία αυτή και άναβα ένα κεράκι. Είμαι άμεσα και έμμεσα συνδεδεμένος με το έργο. Δώσαμε φοβερή μάχη με την πολιτεία της Νέας Υόρκης για να κρατήσουμε το οικόπεδο. Ήθελαν να μας διώξουν αλλά με την επιμονή της Αρχιεπισκοπής και όλων νικήσαμε. Ευτυχώς ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. είναι φιλέλληνας και πείστηκε ότι θα ήταν ωραίο να γίνει η εκκλησία εκεί. Πιστεύω ότι σε 2 χρόνια θα έχουμε τελειώσει, μαζί με τον αρχιτέκτονα Καλατράβα. Πρόκειται για ένα αληθινό κόσμημα”.

krhtikosj3jpg