Κρεμμύδια: 8 άγνωστες ωφέλειες

Γνωρίζατε ότι τα κρεμμύδια μπορούν να απαλλάξουν το σώμα σας από τις συσσωρευμένες τοξίνες που ίσως σας κάνουν να αρρωσταίνετε πιο συχνά; Ανακαλύψτε γιατί τα κρεμμύδια πρέπει να αποτελούν τακτικά μέρος της διατροφής σας.

Ίσως τα κρεμμύδια να αποτελούν ήδη βασικό μέρος της διατροφής σας. Εξάλλου φαίνεται να βρίσκουν τη θέση τους σε πολλές από τις αγαπημένες σας συνταγές.

Τα κρεμμύδια αποτελούν μέρος της διατροφής των ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 7.000 χρόνια. Οι άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα κρεμμύδια δίνουν ωραία γεύση στα φαγητά.

 Όμως γνωρίζατε ότι κάνουν επίσης πολύ καλό στην υγεία σας;

Καταρχάς τα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των C, B6, B1, K, και Η. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος, θείου και φλαβονοειδών, καθώς και σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως:

 • Χρώμιο
 • Μαγνήσιο
 • Κάλιο
 • Φώσφορο
 • Ασβέστιο

Διαβάστε για τις οχτώ εξαιρετικές ωφέλειες που έχουν τα κρεμμύδια για την υγεία σας. Θα εκπλαγείτε!

1. Μπορούν να προλάβουν τους θρόμβους αίματος

Πέρα από φλαβονοειδή, τα κρεμμύδια περιέχουν κερκετίνη, μια εξαιρετική αντιθρομβωτική ουσία. Η ουσία αυτή:

 • Εξισορροπεί τη χοληστερίνη σας.
 • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Έχει αντιοξειδωτική δράση.
 • Βοηθάει στην καταπολέμηση των αλλεργιών.
 • Δυναμώνει την καρδιά σας.
 • Συνεισφέρει στην προστασία του πεπτικού σας συστήματος.
 • Εμποδίζει τα αιμοπετάλια στο αίμα σας να σχηματίσουν θρόμβους όταν το αίμα σας γίνεται παχύρρευστο.

2. Συνεισφέρουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη

Όπως ήδη αναφέραμε, η κερκετίνη δεν βοηθάει μόνο στην πρόληψη των θρόμβων αίματος αλλά και εξισορροπεί τη χοληστερίνη σας.

Έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερίνη ενώ βοηθάει το σώμα σας να παράγει «καλή» χοληστερίνη.

Επιπλέον οι αντιοξειδωτικές ουσίες των κρεμμυδιών βοηθούν πολύ στη φροντίδα της καρδιάς σας.

 3. Μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη όγκων

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα κρεμμύδια είναι γνωστές για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση όγκων. Πολλές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει αυτό το θαυμάσιο λαχανικό μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες ουσίες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για μερικά είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.

4. Μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τον ύπνο σας

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια απίστευτη ουσία που συνεισφέρει στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, φέρνοντας έτσι σε αυτόν περισσότερο οξυγόνο και σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Τα κρεμμύδια βοηθούν επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, των ορμονών της «χαράς». Το γεγονός αυτό συνεισφέρει σε μια καλύτερη διάθεση και βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου σας και την όρεξή σας.

5. Τα κρεμμύδια υποστηρίζουν την καλή υγεία του δέρματος και της καρδιάς

Όλη η βιταμίνη C στα κρεμμύδια βοηθάει το σώμα σας να παράγει περισσότερο κολλαγόνο. Πρόκειται για μια κρίσιμη ουσία για να παραμένει δυνατό.

 Το κολλαγόνο βοηθάει επίσης στην αναγέννηση των κυττάρων και συνεισφέρει στην ελαστικότητα και στην ενυδάτωση του δέρματος εξασφαλίζοντάς του απαλότητα και λάμψη.

Επιπλέον το κολλαγόνο είναι επίσης καλό για τα μαλλιά σας κάνοντάς τα δυνατά, πυκνά και γυαλιστερά.

6. Συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών

Η περιεκτικότητα των κρεμμυδιών σε αμινοξέα βοηθά το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες.

Τα κρεμμύδια βοηθούν στην αποβολή των βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, από το συκώτι.

Όταν αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται στο συκώτι σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν συμπεριλαμβάνοντας αποτοξινωτικές τροφές στη διατροφή σας.

Τα κρεμμύδια είναι μία από τις καλύτερες τροφές που πρέπει να έχετε υπόψη.

7. Διατηρούν υγιές το παχύ σας έντερο

Πέρα από το ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μια άλλη ωφέλεια των κρεμμυδιών είναι ότι συνεισφέρουν στη γενική υγεία του συγκεκριμένου οργάνου.

Οι ίνες στα κρεμμύδια ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στα έντερά σας και συμβάλλουν στην πρόληψη της διάρροιας.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας σοβαρών και πιθανώς ιδιαίτερα επώδυνων ελκών στα έντερά σας.

8. Τα κρεμμύδια συνεισφέρουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Πρόκειται για πολύ καλά νέα, αν έχετε διαβήτη ή αν γνωρίζετε κάποιον που έχει διαβήτη.

Το χρώμιο, ένα από τα πολλά μέταλλα που περιέχουν τα κρεμμύδια, βοηθάει το σώμα σας να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα ή τη γλυκόζη.

Το θείο επίσης ενθαρρύνει την παραγωγή ινσουλίνης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα κρεμμύδια κάνουν τόσο καλό σε διαβητικούς αλλά και σε μη διαβητικούς.

Τα κρεμμύδια έχουν αμέτρητες ωφέλειες. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ωφέλειες αυτές εξασφαλίζονται πιο εύκολα όταν τα τρώτε ωμά, εφόσον χάνουν μερικά από τα θρεπτικά συστατικά τους αν τα μαγειρέψετε, όπως πολλά άλλα λαχανικά.

Οι άνθρωποι με ευαίσθητο στομάχι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν τα κρεμμύδια σε υπερβολική ποσότητα, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για καούρα και τυμπανισμό.

Πηγή