Κινητό δίπλα στο κρεβάτι: Πώς επηρεάζει τον νυχτερινό ύπνο

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει κατά καιρούς τους κινδύνους από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

Εστιάζοντας στη σχέση της χρήσης κινητού και βραδινού ύπνου, διαπίστωσαν τον τρόπο που τον αλλοιώνει εμποδίζοντας το άτομο να ξεκουραστεί.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ χρηματοδοτούμενη από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επικεντρώθηκε σε 35 άνδρες και 36 γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών.

Ορισμένοι είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία ίση με αυτή που λαμβάνουμε όταν χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο, ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν σε όμοιες συνθήκες, αλλά με ψευδή έκθεση.

Κινητό δίπλα στο κρεβάτι 2

Αυτοί που εκτέθηκαν σε πραγματική ακτινοβολία χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να μπουν στο πρώτο από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου και όταν αυτό συνέβη τελικά έμειναν λιγότερο χρόνο στο βαθύτερο στάδιο ύπνωσης.

Η μελέτη δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών πειραμάτων έκθεσης σε ασύρματα σήματα 884 MHz επηρεάστηκαν σημαντικά συστατικά του ύπνου που παίζουν ρόλο στην ανάκαμψη του οργανισμού από την κούραση της ημέρας.

Η ακτινοβολία δηλαδή διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνη που ελέγχει του εσωτερικούς ρυθμούς του οργανισμού.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες πίστευαν ότι ήταν ευαίσθητοι στα ηλεκτρονικά σήματα αναφέροντας περισσότερα συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες και εξασθενημένη γνωστική εξασθένηση από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Αλλά δεν ήταν σε θέση να πουν αν είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία από τη συσκευή του κινητού ενοχοποιείται για αϋπνία, πονοκεφάλους και σύγχυση και εμποδίζει το σώμα να αυτοανανεωθεί.

 

via