ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πως θα ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΒΟΛΒΟΥΣ

Ο απλούστερος τρόπος για να γεμίσουν τα παρτέρια και οι γλάστρες σας με χρώματα και αρώματα με το που θα μας αποχαιρετήσει ο χειμώνας, είναι να έχετεπρονοήσει να τα γεμίσετε με φθινοπωρινούςβολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας.
Όλο το διάστημα του Οκτώβρη με το που θα αρχίσουν οι πρώτες ψύχρες αλλά και ο Νοέμβρης ακόμη και ο Δεκέμβρης, σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, είναι οι  πιο κατάλληλες εποχές για να φυτέψετε …τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισσους, φρέζες, κρόκους, νεραγκούλες, ανεμώνες, λίλιουμ.

 

Είτε το κάνετε απευθείας στον κήποείτε σε δοχεία φύτευσης, φροντίστε το χώμα να είναι μαλακό,  εμπλουτισμένο μ΄ένα κοινό λίπασμακαι με καλή αποστράγγιση του νερού.

Επιλέξτε τις θέσεις ή τα δοχεία που θέλετε να τους φυτέψετε, σκάψτε το χώμα σ΄ένα βάθος περίπου τρεις φορές όσο το ύψος των βολβών, τοποθετήστε τους με τις ρίζες προς τα κάτω, σκεπάστε με μια στρώση χώμα που να τους καλύπτει καιποτίστε καλά. 

 

Σε ολόκληρη την περίοδο του χειμώνα θα χρειαστεί να ποτίζετε πολύ αραιά, όταν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς, και αυτό μόνο για γλάστρες που βρίσκονται σε σημείο προστατευμένο από την βροχή ή στις περιπτώσεις ενός ιδιαίτερα άνυδρου χειμώνα αν η φυσική υγρασία και το νερό της βροχής δεν επαρκούν ώστε το χώμα να μένει μόνιμα ελαφρά υγρό. 

 

Αυτό που θα δώσει  αληθινά εντυπωσιακήεμφάνιση στους ανθισμένους σας βολβούς, είναι νασυνδυάσετε τα διάφορα είδη στα σημεία που θα τα φυτέψετε αλλά και να εκμεταλλευθείτε το διαφορετικό ύψος των διαφόρων ειδών,  φυτεύοντας τους όχιόλους στο ίδιο βάθος αλλά τμηματικά και σε στρώσεις.

Τοποθετείστε τους ψηλότερους βολβούς όπως τουλίπες, λίλιουμ κλπ. σε μεγαλύτερο βάθος, σκεπάστε με χώμα και συνεχίστε φυτεύοντας βολβούς μεμικρότερο ύψος λουλουδιών όπως οι κρόκοι, οι φρέζες κλπ. Ακόμη και με το ίδιο μόνο είδος, φυτεύοντας σεδιαφορετικό βάθος βολβούς ποικίλων αποχρώσεων, μπορείτε να δημιουργήσετε ιδιαίτερα εντυπωσιακέςσε εμφάνιση “συνθέσεις” σε γλάστρες, ζαρνινιέρες αλλά και παρτέρια.

Εξαιρετικά όμορφο και το  αισθητικό αποτέλεσμα που δίνουν οι βολβοί αν φυτευθούν  ομαδικά σε μεγάλα παρτέρια ή  σε οποιοδήποτε  ελεύθερο σημείο του κήπου που θέλετε να έχετε μια εντυπωσιακή ανοιξιάτικη εικόνα.

Για να τους φυτέψετε απευθείας στο έδαφος, έξω από κάποιοοριοθετημένο παρτέρι, σχεδιάστε στο χώμα έναν κύκλο ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα, σκάψτε το χώμα σ΄ολόκληρο το σημείο και αφού το εμπλουτίσετε με ένα κοινό λίπασμα γενικής χρήσης φυτέψτε βολβούς από διαφορετικά είδη ή από ένα μόνο αλλά διαφορετικών αποχρώσεων όπως π.χ τουλίπες, σκεπάστε τους με χώμα και …απολαύστε με τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες χρώματα και μυρωδιές.

Για να τους φυτέψετε μεμονωμένα ανάμεσα σε άλλα λουλούδια σκάψτε από μία λακουβίτσα για κάθε έναν ξεχωριστά και ακολουθήστε την ίδια ακριβώς διαδικασία σε ότι αφορά το βάθοςπου θα τους φυτέψετε.

Συγκεκριμένα είδη όπως πχ τα ζουμπούλια θα αναπτυχθούν ιδανικά και στο εσωτερικό του σπιτιού, φυτεμένα σε οποιοδήποτε γλαστράκι αλλά και διαφανή γυάλινα βάζα που θα κάνουν την συνολική εικόνα τους ακόμα πιο φυσική και όμορφη.

Αγοράζοντας βολβούς διαλέξτε τους πιο  σκληρούς και υγιείςαποφεύγοντας αυτούς που δείχνουν γενικά “ταλαιπωρημένοι” και μετά τοτέλος της ανθοφορίας αφούξεραθούν τα φυτά, βγάλτε τους από τις γλάστρες, σκουπίστε τους ελαφρά από την περιττή ποσότητα χώματος και φυλάξτε τους σε αεροστεγή σακουλάκια, σε κάποιο σκοτεινό σημείο, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο για να τους φυτέψετε ξανά. Αυτούς που έχετε φυτέψει απευθείας στο χώμα μπορείτε και μην τους …ενοχλήσετε καθόλου, αφού κόψετε εντελώς τους ξερούς βλαστούς των λουλουδιών, θυμηθείτε τα σημεία που βρίσκονται ώστε να μην τους ξεριζώσετε σκάβοντας για να φυτέψετε οτιδήποτε εποχιακό στο διάστημα του καλοκαιριού και την επόμενη άνοιξη θα ανθίσουνξανά.

 

Είναι από τους πιοεύκολους τρόπους για λουλούδια με πλούσια ανθοφορία, ακόμα και για τους εντελώς ερασιτέχνες στηνκηπουρική, αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερεςφροντίδες για να ανθίσουν και να αναπτυχθούν και πρόκειται για είδη με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση λόγω κυρίως της ποικιλίας των χρωμάτων τους.

Από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα βρείτε βολβούς σε όλα ταφυτώρια αλλά και πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού που διαθέτουν τμήμα “Κήπου”.

Πηγή