keraloifh

Κεραλοιφή με σπαθόλαδο φυσικό καλλυντικό – φάρμακο

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ακούσει για την περίφημη κεραλοιφή, μια κρέμα περιποίησης που χρησιμοποιούνταν ευρέως από τις προηγούμενες γενιές;

Σήμερα, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι, τόσο η καλλυντική, όσο και η θεραπευτική δράση της κεραλοιφής δεν βρίσκονταν μόνο στη φαντασία των παλαιών.
keraloifh(400 x 300)

Τι είναι η κεραλοιφή;

Πρόκειται για μία αλοιφή που προκύπτει από την πρόσμιξη δύο αγνών, φυσικών προϊόντων: Το μελισσοκέρι και το σπαθόλαδο. Χάρη στα συστατικά της, η κεραλοιφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, υδρογονάνθρακες, λιπαρά οξέα, , υδρονοξέα κ.α. Με άλλα λόγια είναι μία κρέμα με εξαιρετικές ιδιότητες για το δέρμα. Είναι ιδιαίτερα ενυδατική, μαλακτική, καταπραϋντική, επουλωτική, αντιμυκητιακή, αντιγηραντική, και αντιβιοτική.

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για  ενυδάτωση προσώπου σαν κρέμα νυχτας. Ως κρέμα σώματος (σε πιο υγρή μορφή). Διευκολύνει την επούλωση πληγών από κάψιμο, κόψιμο ή σύγκαμα. Ενισχύει την ανακούφιση των ταλαιπωρημένων μυών. Είναι ιδανική για ξηροδερμία, σκληρές φτέρνες, θηλές θηλαζουσών μητέρων, σκασμένα χείλη. Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την αφυδάτοση του δέρματος. Όταν συνδυαστεί με σπαθόλαδο, δημιουργείται η φημισμένη κεραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας. Είναι η πιο απλή αλοιφή που θα φτιάξετε ποτέ και ίσως αυτή από την οποία θα ξεκινήσετε τη “σταδιοδρομία” σας, ως ερασιτέχνες κοσμετολόγοι.

Φτιάξτο μόνος σου:

Η βασική συνταγή έχει ως εξής:

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  • 5 κουταλιές της σούπας σπαθόλαδο*

Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι. Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το σπαθόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση. Μελισσοκέρι θα βρείτε στα καταστήματα συσκευασμένο σε μορφή κόκκων ή σταγόνων. Δε σας το συνιστώ. Αυτή η μορφή συνήθως δεν είναι καθαρή και περιέχει παραφίνη. Το ιδανικό είναι να βρείτε έναν έμπιστο μελισσοκόμο και να προμηθεύεστε το μελισσοκέρι σας από αυτόν. Θα καταλάβετε τη διαφορά των δύο τύπων κεριού με μια “μυτιά”. Το αγνό μελισσοκέρι μυρίζει μέλι, το τυποποιημένο μυρίζει κερί.

Προαιρετικά μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνταγή με: λίγες σταγόνες βιταμίνης Ε, (ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα από την γήρανση) αιθέρια έλαια (π.χ. το έλαιο πορτοκαλιού έχει την ιδιότητα να αναπλάθει το δέρμα) βότανα (π.χ. η καλέντουλα και η μολόχα βοηθούν στις αλλεργίες του δέρματος) Aκόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του σπαθόλαδου με άλλο έλαιο, όπως: αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο, βαλσαμέλαιο κ.α., ιδίως εάν την προορίζουμε για συγκεκριμένη χρήση (π.χ. το αμυγδαλέλαιο έχει μαλακτικές ιδιότητες και προσφέρει στο δέρμα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, Β2, Β6 και Ε. επιπλέον είναι ιδανικό για την ευαίσθητη επιδερμίδα των ματιών).

*Συνταγή παρασκευής σπαθόλαδου

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο ή υπερικόν και από ελαιόλαδο.

Αφού κόψουμε το φυτό κοντά στο άνθος του, χωρίς να το ξεριζώσουμε και μάλιστα στην εποχή που βρίσκεται σε ανθοφορία (Μάης – Ιούνης), ρίχνουμε τις κορφές με τα άνθη σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου, οξύτητας 0,3 – 0,8 βαθμούς, το οποίο βρίσκεται μέσα σε γυάλινη φιάλη, σε ποσότητα 40% σπαθόχορτο και το υπόλοιπο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες ούτως ώστε  να κοκκινήσει. ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε το σπαθόλαδο περισσότερες ημέρες στον ήλιο, γιατί το ελαιόλαδο που περιέχει, αν είναι εκτεθειμένο για αρκετές ημέρες στον ήλιο ταγκιάζει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο για εξωτερική χρήση.

Μετά από 30 έως 40 ημέρες το σπαθόλαδο είναι έτοιμο για χρήση.

Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Αν δεν θέλετε να το παρασκευάσετε μπορείτε να το αγοράσετε από καταστήματα με υγιεινές τροφές