Κάντε Οικονομία στον Θερμοσίφωνα με τους πιο Απλούς Τρόπους

Η ενέργεια που «καίει» αγγίζει το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού σας.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν ικανοποιηθεί θα δώσει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση αλλά θα την ενεργοποιήσει πάλι αν η θερμοκρασία του νερού πέσει, λόγω απωλειών, ακόμα και αν δεν έχουμε καταναλώσει νερό.

Επομένως, το να αφήσετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μονίμως ανοιχτό θα επιφέρει μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του. Η σπατάλη θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο υψηλότερη είναι η επιλεγμένη θερμοκρασία στο θερμοστάτη και όσο χειρότερη είναι η μόνωση του θερμοσίφωνα.

Επίσης, αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο (περίπτωση ηλιακού) τότε οι απώλειες μεγαλώνουν. Η καλύτερη λύση είναι να βελτιώσετε το σύστημα ελέγχου ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε το χρόνο της ημέρας που θα γίνεται η θέρμανση του νερού (λίγο πριν την ώρα που συνηθίζετε να κάνετε μπάνιο).

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το νυχτερινό τιμολόγιο ώστε η ηλεκτρική αντίσταση να θερμαίνει το νερό όταν η χρέωση της ΔΕΗ είναι μειωμένη. Για μεγαλύτερη οικονομία ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 60 °C (όχι όμως χαμηλότερα γιατί καταργείται η προστασία από το βακτήριο της λεγεονέλας).

Μπορείτε, επίσης, να εγκαταστήσετε ένα μικρό σύστημα αυτοματισμού ώστε να βλέπετε τη θερμοκρασία του νερού στον θερμοσίφωνα και να ελέγχετε από εκεί τη λειτουργία του. Έτσι θα αποφύγετε άσκοπη ενεργοποίηση της ηλεκτρικής αντίστασης όταν η θερμοκρασία νερού είναι χαμηλότερη από τους 60 °C αλλά επαρκεί.

Πηγή