Κατά καιρούς, ερευνητές αποκαλύπτουν μυστικά και τρικ, τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να μην καταναλώνουμε πολύ φαγητό ή να αποφεύγουμε τις περιττές θερμίδες. Τώρα, μία νέα άποψη πετά το μπαλάκι στον… έρωτα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Michigan, Michelle Segar, το κλειδί για να μείνουμε ή να αρχίσουμε να αποκτάμε φόρμα, βρίσκεταιστον έρωτα που οφείλουμε να νιώσουμε προς τη γυμναστική και τη διατροφή.
Αυτό είναι το μυστικό, λέει η Segar, όλων εκείνων των ανθρώπων που βλέπουμε να ξημεροβραδιάζονται στα γυμναστήρια, να ξυπνάνε χαράματα για να πάνε για τρέξιμο στο πάρκο ή να λένε όχι στο πιο λαχταριστό γλυκό, επιλέγοντας ένα φρούτο: δεν κάνουν ό,τι κάνουν απλά για να πετύχουν κάτι, αλλά επειδή το αγαπάνε σαν δραστηριότητα.
Η ειδικός, η οποία έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για την “επιστήμη των κινήτρων”, ενημερώνει πως όταν βλέπουμε την άσκηση ή την καλή διατροφή σαν μέσο επίτευξης μελλοντικών στόχων, όπως για παράδειγμα η απώλεια κιλών, τότε είναι πιθανό να μοιάζει με αγγαρεία, και να την αντιμετωπίζουμε σαν δουλειά.
Σύμφωνα με τη Segar, αν αγαπάμε κάτι, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να ξεκινήσει. Δεν έχουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας για να κάνουν κάποια πράγματα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο: είναι δύσκολο να σταματήσουμε. Το ίδιο, συμβαίνει και με την άσκηση ή την υγιεινή διατροφή.
Παρελθοντική μελέτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί από την ίδια τη Segar, ενίσχυσε το επιχείρημά της, αφού έδειξε πως όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο στους μελλοντικούς στόχους, και δεν δίνουν έμφαση στην άσκηση, τότε αυτό που καταφέρνουν είναι να απομακρύνονται από αυτήν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων των οποίων οι στόχοι ήταν η απώλεια του βάρους και η καλύτερη υγεία, πέρασαν λιγότερο χρονικό διάστημα στην συνολική άσκηση. Η αιτία, λέει η Segar κρύβεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είμαστε “προγραμματισμένοι” να επιλέγουμε την άμεση ικανοποίηση από τα μακροπρόθεσμα οφέλη.
Η απλή δύναμη της θέλησης δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσουμε αυτή την προδιάθεση, συνεχίζει η ειδικός. Επομένως, δεν ωφελεί να κατηγορούμε τον εαυτό μας ότι “δεν έχει την απαιτούμενη θέληση”. Αν επιθυμούμε να βάλουμε την άσκηση ή την καλή διατροφή στην καθημερινότητά μας, πρέπει απλά να βρούμε τρόπους να “ερωτευθούμε” το ταξίδι και όχι τον προορισμό.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ασκούμαστε, ας επιλέξουμε ένα σπορ που αγαπάμε ή ας επικεντρωθούμε στο πόσο ωραία είναι η αίσθηση μετά από το τρέξιμο, και όχι στο πόσα κιλά θέλουμε να χάσουμε από αυτό. Αν στόχος είναι η καλή διατροφή, ας μάθουμε να απολαμβάνουμε την αίσθηση και την ενέργεια μετά από ένα υγιεινό γεύμα.
Δεν είναι το ευκολότερο “τρικ”, αλλά η Segar επιμένει ότι είναι το πιο αποτελεσματικό. Αν τα καταφέρουμε, λέει, θα έχουμε μετατρέψει την αδυναμία μας να επιλέγουμε τη γρήγορη ικανοποίηση, σε πλεονέκτημα.