Η ελληνική κρίση μέσα από τα απόρρητα emails της Χίλαρι

Η ελληνική κρίση μέσα από τα απόρρητα emails της Χίλαρι

«Η πτώχευση αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες», έγραφε για την Ελλάδα το 2011 ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ σε συνεργάτιδα της τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινής υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Τον περασμένο Μάρτιο, αποκαλύφθηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιούσε για τα emails της οικογενειακό, προσωπικό server.

Τέθηκαν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και τελικά η Κλίντον, ικανοποιώντας αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 55.000 emails ενώ το FBI κατάσχεσε με δικαστική απόφαση τον διακομιστή του υπολογιστή της. Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιοποίηση αυτή προκάλεσε ηχηρές αποκαλύψεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το CNBC έφερε στο φως της δημοσιότητας 15 emails που έκαναν γνωστό τον ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ελληνική κρίση από το 2010 έως το 2012. Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερα emails της Κλίντον. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στα περίπου 100 emails της Κλίντον στα οποία περιέχεται το λήμμα Ελλάδα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές, εκθέσεις και εκτιμήσεις σχετικά με την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις για τις ΗΠΑ.

«Η πτώχευση αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες»

«Ελπίζω να είσαι έτοιμη για ότι πρόκειται να συμβεί», έγραφε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 ο Ντάγκλας Ρέντιγκερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, σε συνεργάτιδα της Κλίντον. Στη συνέχεια ενημερώνεται ο προϊστάμενος και στενός συνεργάτης της Κλίντον, Τζέικομπ Σάλιβαν -φαβορί για διευθυντής της NSA αν εκλεγεί ο Κλίντον πρόεδρος των ΗΠΑ- με την υποσημείωση πως «η πτώχευση αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και email που εστάλη στις 18 Ιανουνίου 2012, μια ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, στο οποίο ο εξ απορρήτων της Κλίντον ενημερώνει για συνομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Ο Νταν Σμιθ μου είπε ότι μόλις μίλησε με τον διοικητή της ΤτΕ. Ο διοικητής πιστεύει ότι είμαστε ΟΚ για τώρα, αρκεί να υπάρξει γρήγορα σχηματισμός κυβέρνησης. Πιστεύει ότι αν αυτό συμβεί, τότε οι μικροκαταθέτες θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν τα χρήματα στις τράπεζες».

Η ελληνική κρίση μέσα από τα απόρρητα emails της Χίλαρι

Το βιογραφικό Παπαδήμου

Όπως αναφέρει επίσης το Έθνος, το ενδιαφέρον της Κλίντον για την ελληνική κρίση και οι ενέργειες σε παρασκηνιακό επίπεδο, προκύπτει και από την αλληλογραφία της 13ης Σεπτεμβρίου 2011 μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ και του κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ Ρόμπερντ «Μπομπ» Χόρματς. Ο πρέσβη έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο Γ. Παπανδρέου δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στην ομιλία του στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά ο Βενιζέλος είχε ανακοινώσει το “χαράτσι” της ΔΕΗ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μαζέψει χρήματα το κράτος. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση γι’ αυτό τον φόρο και ακόμη και τα μέλη κυβέρνησης το θεωρούν λάθος. Ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει αλλάξει τον επικριτικό του τόνο και συνεχίζει να θεωρεί για κάποιο λόγο ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα». Η αλληλογραφία καταλήγει με τον Χόρματς να λέει ότι «θα συναντηθεί με με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ενημερωνόταν για όλα τα ζητήματα, καθώς όταν υπήρχε έντονη φημολογία για οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, το βιογραφικό του της είχε σταθεί άμεσα.

Μάθαινε ακόμη και την απεργία των ταξί

Ότι… εκινείτο, γράφει το Έθνος, ακόμη και ασήμαντη φαινομενικά «λεπτομέρεια» που αφορούσε την πολιτική καθημερινότητα της Αθήνας, έφτανε ως πληροφορία στην Χίλαρι Κλίντον. Της είχε σταλεί ακόμη και ανταπόκριση του AP, της 18ησ Ιουλίου 2011, που αναφερόταν σε απεργία οδηγών ταξί κατά του ανοίγματος του επαγγέλματος.

«Συνομιλητής» της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε μήνυμα με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010, γ υποδιευθύντρια του γραφείου της Κλίντον, Ούμα Αμπεντίν την ενημερώνει ότι «κάλεσε ο πρωθυπουργός Παπανδρέου και θέλει να σου δώσει ενημέρωση από το ταξίδι στη Μέση Ανατολή». Σε προηγούμενο email μνημονεύεται το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στο Κάιρο.

Η ελληνική κρίση μέσα από τα απόρρητα emails της Χίλαρι