Επτά τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Πέρα από τη συστηματική σωματική άσκηση και την αντιμετώπιση του στρες, πρέπει να υιοθετήσετε και υγιεινές διατροφικές συνήθειες προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, με τον αριθμό αυτό να αντιστοιχεί στο 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ αντίθετα η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα και παράλληλα η χαμηλή πρόσληψη αλατιού (λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα) δρουν προστατευτικά ενάντια στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Βάζοντας στη ζωή σας λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ψάρια με υγιεινά λιπαρά και προϊόντα ολικής άλεσης θα θωρακίσετε την καρδιά σας τώρα και στο μέλλον και θα βελτιώσετε τη γενικότερη υγεία και τα επίπεδα ευεξίας σας.

Στην παρακάτω gallery θα δείτε επτά καρδιοπροστατευτικές τροφές που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά!

Σκόρδο: Παρέχει πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που ωφελούν την καρδιά. Επίσης, η αλλισίνη του σκόρδου μειώνει τη χοληστερόλη και δρα ενάντια στην υπέρταση.

Ντομάτα: Παρέχει λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που αποδεδειγμένα προστατεύει από την υπέρταση, την καρδιοπάθεια και την αύξηση της χοληστερόλης. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη ή όταν συνδυάζεται με λίγο ελαιόλαδο.

Λιπαρά ψάρια: Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι πλούσια σε υγιεινά Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα Ω-3 μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Γκρέιπφρουτ: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, χολίνη και λυκοπένιο. Βοηθά στην εξισορρόπηση των λιπιδίων του αίματος, κυρίως των τριγλυκεριδίων, ενώ η πηκτίνη που περιέχει επιβραδύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης.

Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ρίχνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδη δράση κι έτσι προστατεύει από τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Μαύρη σοκολάτα: Η περιεκτικότητά της σε φλαβονόλες εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά της αποτρέπουν τη συσσώρευση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών.

Βρόμη: Είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, η οποία αποδεδειγμένα μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL).

Πηγή