Εξαιρετικά πεντανόστιμο κότσι με μυρωδικά και μέλι στη γάστρα

Υλικά

  • 2 κότσια 2.200 γρ. με το δέρμα τους
  • 2 κιλά baby πατάτες

Υλικά για την μαρινάδα

  • 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • χυμό λεμόνι από 1 λεμονί
  • 300 ml ημίγλυκο κόκκινο κρασί
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 5 σκ. σκόρδο σπασμένες στην μέση
  • 1 κ. σούπας μέλι
  • 2 κ. σούπας μουστάρδα
  • 3 φύλλα δάφνη
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2 κλωνάρια φρέσκια λουίζα
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ. σούπας  mix πιπεριών
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ριγανη
  • αλάτι (όταν θα βάλουμε το φαγητό για ψήσιμο)

Εκτέλεση Αφού έχουμε καθαρίσει-πλύνει και στεγνώσει από τα νερά τα κότσια, τα βάζουμε σε μια φαρδιά λεκανίτσα. Χτυπάμε στο μπλεντερ-μουλτι όλα τα υγρά… πορτοκάλια, λεμόνι, μουστάρδα, κρασί, μελί, ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα κότσια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά, εκτός από αλάτι.

Σκεπάζουμε την λεκανίτσα με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο απόγευμα να μαριναριστούν. Στο διάστημα αυτό τα γυρνάμε που και που.

Την επόμενη ήμερα όπως είναι τα αραδιάζουμε στην γάστρα μας, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερού νερό, ελάχιστο ελαιόλαδο, αλατάκι, σκεπάζουμε με το καπάκι και τοποθετούμε την γάστρα στο κάτω ράφι του φούρνου όπου τον έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και τα ψήνουμε για 1/2 ώρα μόνο σε αυτούς τους βαθμούς. Μετά το μισάωρο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς μέχρι το τέλος του ψησίματος.

Στις 2 ώρες προσθέτουμε και τις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί άλλη 1 1/2 ώρα. Καθ’ολη την διάρκειά ψησίματος με προσοχή γυρνάμε τα κότσια να πάρουν χρώμα από λες τις πλευρές.

Αν δεν μας ικανοποιεί το χρώμα τότε αφαιρούμε το καπάκι να πάρει περισσότερο χρώμα.