Ελλείψεις βιταμινών που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας καθώς προσφέρει στο σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να εκτελεί κατάλληλα τις πολλαπλές λειτουργίες του.

Αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι κάθε πρωί ή μετά από ένα ήρεμο σαββατοκύριακο χρειάζεστε και πάλι λίγο χρόνο για να ξυπνήσετε τότε μπορεί να πάσχετε από προσωρινή ή χρόνια κόπωση που οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών.

Εκτός από τις συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση, δώστε λίγη περισσότερη προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε. Αν έχετε έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά τότε δεν έχετε και αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπίσετε την ημέρα που ξεκινά.

Τι είναι η κόπωση και τι την προκαλεί;

Όλοι αισθάνονται κουρασμένοι και αισθάνονται εξαντλημένοι ορισμένες φορές το μήνα ή το χρόνο. Απλά θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι όλη την ημέρα και να μην κάνετε τίποτα. Αλλά μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο συνήθως επανέρχεστε στα φυσιολογικά σας επίπεδα και μπορείτε να ανταπεξέλθετε εύκολα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν αυτή η αδυναμία ή η έλλειψη ζωντάνιας συνεχίζεται για μερικές εβδομάδες ή ακόμη χειρότερα, επιδεινώνεται. Η κόπωσηείναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Εκτός από το φυσιολογικό στρες και τις δραστηριότητες του μοντέρνου τρόπου ζωής υπάρχουν και άλλες αιτίες της κόπωσης:

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε: 5 συμβουλές για την πνευματική κόπωση
 • Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως αντιιδρωτικά ή αντισταμινικά
 • Η υποβολή σε συγκεκριμένες ιατρικές θεραπείες όπως ακτινοβολία, χημιοθεραπείες.
 • Η περίοδος ανάρρωσης μετά από κάποια επέμβαση
 • Αίσθημα άγχους, κατάθλιψης ή νευρικότητας
 • Η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου
 • Οικονομικά ή προσωπικά προβλήματα

6188ad404309371010a5a6d1e15a28f6

Οι καθημερινές σας συνήθειες είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να είναι αυτές υπεύθυνες για την κόπωση. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά:

 • Δεν ασκείστε αρκετά
 • Πάντα μένετε μέχρι αργά και ξυπνάτε πολύ νωρίς
 • Πίνετε πολύ καφέ ή αλκοόλ
 • Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού ή ζάχαρης
 • Κάθε μέρα έχετε πολλές δουλειές να κάνετε
 • Δεν πηγαίνετε διακοπές ή δεν ξεκουράζεστε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης από την οποία πάσχουν πολλοί άνθρωποι,συνήθως δεν γίνεται γρήγορα αντιληπτό παρά μόνο όταν συνεχίζει να αυξάνεται σε ένταση, τουλάχιστον επί έξι μήνες.

Συνήθως δεν σχετίζεται με άλλες παθήσεις ή ασθένειες και επηρεάζει περισσότερες τις γυναίκες παρά τους άνδρες, συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης είναι τα εξής:

ecee92255bd666f8e86e39fbe10f24a8

 • Πονοκέφαλοι
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Ευαίσθητοι λεμφαδένες
 • Προβλήματα μνήμης
 • Ευερεθιστότητα
 • Ατονία

777ceb89bd78f481fcec637164b4509a

Έλλειψη βιταμινών = κόπωση

Μιλήσαμε για τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν σωματική και πνευματική εξάντληση αλλά εκτός από αυτές αξίζει να θυμάστε ότι οι τροφές που καταναλώνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αισθάνεστε.

Δεν είναι απλά η ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε καθημερινά αλλά και η ποιότητα της τροφής που προσφέρετε στο σώμα σας. Οι διατροφικές ελλείψεις και οι «άδειες» θερμίδες μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας – συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, του αισθήματος κατάθλιψης και των χαμηλών αποθεμάτων ενέργειας.

Ας δούμε τι συμβαίνει όταν έχετε έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη C

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκτά τα περισσότερα οφέλη από αυτό το θρεπτικό συστατικό και ναι πρέπει να το αποκτήσετε από τις τροφές καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να τη δημιουργήσει από μόνο του.

Να τρώτε εσπεριδοειδή φρούτα, ντομάτες ή πιπεριές για να βοηθήσετε το σώμα σας να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και να λειτουργούν σωστά οι νευροδιαβιβαστές.

Ελλείψεις βιταμινών που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση

Αν έχετε έλλειψη σε αυτή τη βασική βιταμίνη όχι μόνο θα αισθάνεστε κόπωση αλλά επίσης μπορεί να αισθάνεστε πόνους στις αρθρώσεις, να έχετε πρησμένα ούλα και να αντιμετωπίζετε τακτικά κρυολογήματα.

Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα σας, διατηρώντας τα οστά δυνατά και αυξάνοντας τις κινήσεις των μυών. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα, περιορίζει τις φλεγμονές και καταπολεμά την κόπωση.

Για να αποκτήσετε αυτό το θρεπτικό συστατικό θα πρέπει να καταναλώνετε τόνο, σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να βγαίνετε για τουλάχιστον 15 λεπτά στο φως του ήλιου κάθε μέρα.

Η έλλειψη της βιταμίνης D σχετίζεται με την αποδυνάμωση των μυών και των οστών όπως επίσης και με την κακή ποιότητα ύπνου και την καθημερινή κόπωση.

Σίδηρο

Δεν χρειάζεται να είστε αναιμικοί για να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έλλειψη σε αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα στον κόσμο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι η αδυναμία, η κόπωση και η κακή γνωστική ανάπτυξη.

29e33634ec36d5a5e80cb407d7ef47d8

Αυτή με τη σειρά της, προκαλεί κακή απόδοση στη δουλειά (ή στο σχολείο), τροποποιεί την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και εμποδίζει τη διατήρηση μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας στο σώμα.

Μαγνήσιο

Αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο, θα έχετε ναυτία, αδυναμία, μούδιασμα στα άκρα και έλλειψη όρεξης για φαγητό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και μυϊκές συσπάσεις.

Βιταμίνη Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β6 και Β12) είναι το πιο σημαντικό καθώς η έλλειψη σε κάποια από αυτές τις τρεις βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κατάθλιψη, απώλεια μυϊκής μάζας και ελάχιστη όρεξη για φαγητό.Η σαρκοπενία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία και την εξασθένηση των μυών.

 • Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού σας συστήματος και το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.
 • Η βιταμίνη Β6 ελέγχει την όρεξη και μεταβολίζει το λίπος.
 • Η βιταμίνη Β12 προλαμβάνει την κατάθλιψη και τη χρόνια κόπωση.

1a266887b276eb4160bb62e101675761

Περίπου το 15% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει έλλειψη βιταμινών Β (οποιαδήποτε από αυτές). Μπορείτε να βρείτε αυτό το συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αβγά και τα ψάρια. Για τους χορτοφάγους, συνιστώνται τα ενισχυμένα δημητριακά και η μαγιά.

via