Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Τι είναι και πώς να το εμποδίσετε

Ανευρύσματα του εγκεφάλου. Μπορεί να έχετε ακούσει ανθρώπους να μιλούν για αυτά ή εσείς ή κάποιος συγγενής σας μπορεί να το έχει βιώσει στο παρελθόν. Είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία που έχουν φλεγμονή με αίμα στον εγκέφαλο και του ασκούν επικίνδυνη πίεση. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι ένα ποσοστό από τις αιτίες εμφάνισης του ανευρύσματος έχει να κάνει με τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε.

1. Τι είναι το ανεύρυσμα του εγκεφάλου;

Η ίδια η λέξη μπορεί να σας τρομάξει. Αλλά θα πρέπει να το δείτε ήρεμα. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα προβλήματα επιλύονται με μια επέμβαση. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να γνωρίζουμε γι αυτά, να μπορούμε να εντοπίσουμε τα συμπτώματα και να προσπαθούμε να έχουμε μια υγιή ζωή. Ας εμβαθύνουμε λίγο στη σημασία τους: Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου συμβαίνει όταν μια φλέβα στον εγκέφαλο γεμίζει με αίμα και ταυτόχρονα του προκαλεί πίεση, ειδικά σε αυτό το μέρος του κεφαλιού.

Συνήθως τα ανευρύσματα τείνουν να συμβαίνουν στην κάτω περιοχή του εγκεφάλου. Εάν δεν το καταλάβουμε και δεν το εντοπίσουμε έγκαιρα  θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει η πιθανότητα να συμβούν δύο τινά: Είτε η πίεση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο και εγκεφαλικό επεισόδιο ή να προκαλέσει διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων και εγκεφαλική αιμορραγία.

2. Αλλά τι προκαλεί ένα ανεύρυσμα του εγκεφάλου;

Υπάρχει όμως μια προφανής προέλευση, η οποία  μπορεί να καθοριστεί προκειμένου να αποφευχθεί η ασθένεια; Η απάντηση είναι  και ναι και όχι. Τις περισσότερες φορές, θα μπορούσε να είναι μια έμφυτη παθογένια, ή με άλλα λόγια, μπορεί να γεννηθεί κάποιος με αυτό το μικρό αγγείο ήδη προβληματικό στον εγκέφαλό του. Η άλλη πιθανότητα πρόκλησης ενός ανευρύσματος στον εγκέφαλο είναι να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ή επιπλοκή από άλλες ασθένειες, όπως ένα πρόβλημα στα νεφρά, κυκλοφορικά προβλήματα, προβλήματα στις φλέβες και τις αρτηρίες…

 Διάφορες μολύνσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ένα τραύμα στο κεφάλι, ορισμένα είδη καρκίνου … Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις μικρές και επικίνδυνες συσσωρεύσεις του αίματος στον εγκέφαλο, οι οποίες διακόπτουν την ομαλή ροή του αίματος.

3. Ποιος έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει από ένα ανεύρυσμα του εγκεφάλου;

Η απάντηση είναι ο πληθυσμός των ενηλίκων μεταξύ 30 και 60 ετών. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από ανεύρυσμα του εγκεφάλου. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία θεωρούνται επικίνδυνα όταν είναι 15 χιλιοστά σε μέγεθος στον εγκέφαλο, προκαλώντας ένα δυνητικό κίνδυνο να αρχίσουν να αιμορραγούν και, κατά συνέπεια, να προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στον εγκέφαλο. Αυτό είναι το σημείο που ο πραγματικός κίνδυνος παραμονεύει. Αν τα αιμοφόρα αγγεία σπάσουν και αρχίσουν να αιμορραγούν στο εσωτερικό του εγκεφάλου, ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα συμβεί, γεγονός που θα προκαλέσει νέα ανευρύσματα.

4. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δυστυχώς, πολλά ανευρύσματα του εγκεφάλου δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μέχρι να είναι πολύ μεγάλα ή έτοιμα να διαρρηχθούν. Αν είναι μικρά, ή με άλλα λόγια, είναι μικρότερα από 10 χιλιοστά σε μέγεθος, δεν είναι καθόλου επικίνδυνα. Αλλά αν είναι μεγαλύτερα από αυτό και αυξάνονται, τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα αποτελέσματά τους.

Ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα; Πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε ένα ανεύρυσμα που είναι έτοιμο να σπάσει; Θα παρατηρήσετε πόνο πίσω και πάνω από τα μάτιασας ειδικά, αδυναμία ή παράλυση στη μια πλευρά του προσώπου σας και οι κόρες των ματιών σας θα έχουν επίσης διασταλεί. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα ανεύρυσμα που έχει αρχίσει ήδη να αιμορραγεί στον εγκέφαλο: ξαφνικοί και έντονοι πονοκέφαλοι, θολωμένη όραση, ναυτία, πόνος στον αυχένα, λιποθυμία … Άλλα σημάδια είναι να γέρνουν τα βλέφαρα, η υπερευαισθησία στο φως, η δυσκολία στη συγκέντρωση, οι σπασμοί και ο πολύ έντονος πονοκέφαλος. Εάν τα συμπτώματα είναι πολύ προφανή και έντονα, θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας για σας διαγνώσει σωστά.

5. Πώς γίνεται η διάγνωση ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος;

Για να ελέγξετε εάν έχετε ένα ανεύρυσμα, θα πρέπει να κάνετε μια αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Μερικές φορές, τα ανευρύσματα έχουν παρατηρηθεί κατά τύχη όταν οι ασθενείς ελέγχονται για άλλες ασθένειες.

 6. Πώς θεραπεύεται ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός και ανάλογα με τα προσωπικά σας στοιχεία και το μέγεθος του ανευρύσματος, ο γιατρός σας θα επιλέξει τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Συνήθως όμως χρησιμοποιούνται οι εξής δύο τεχνικές.

Ο πρώτος τρόπος είναι η μικροαγγειακή αποκοπή, όπου ο γιατρός προσπαθεί να διακόψει την ροή του αίματος από το ανεύρυσμα. Ο νευροχειρουργός βρίσκει το αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο και στη συνέχεια βάζει ένα μικρό, μεταλλικό κλιπ, έτσι ώστε το ανεύρυσμα να μην επανέλθει.

Η άλλη τεχνική δεν γίνεται στον εγκέφαλο, αλλά μάλλον μέσω ενδοαγγειακού εμβολισμού. Αυτό που κάνει ο γιατρός είναι να βάλει ένα καθετήρα στη βουβωνική αρτηρία, που θα φτάσει στο ανεύρυσμα, μέσω ενός σύρματος πλατίνας. Θα μπλοκάρει εκεί το εγκεφαλικό ανεύρυσμα και το πρόβλημα θα λυθεί.

Σήμερα, η τεχνολογία και αυτές οι τεχνικές έχουν προχωρήσει πολύ και δεν θα πρέπει να φοβάστε. Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου μπορούν να επιλυθούν εντελώς. Εμείς απλά πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα.

Πηγή