‘Εγκαυμα απ’ τον ήλιο. 6 βήματα για να ανακουφιστείς και να μη ξεφλουδίσεις!

Το έγκαυμα μπορεί να γίνει η αιτία να χαλάσουν οι διακοπές σου. Γι’ αυτό όταν αισθανθείς οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενόχληση, πόνου και έντονου τσιμπήματος κατά την έκθεση σου στον ήλιο πρέπει κατευθείαν να μεταφερθείς σε σκιερό μέρος.

Τα βήματα για να ανακουφιστείς το συντομότερο δυνατόν και να μην ξεφλουδίσεις είναι τα παρακάτω:

1.Συχνά ντους με δροσερό νερό : θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς απ’ τον πόνο. Μην σκουπιστείς, τρίβοντας την πετσέτα στο δέρμα σου. Πρέπει να την ακουμπάς απαλά ίσα ίσα να απορροφήσει το νερό. Και μετά χρησιμοποίησε μια ενυδατική κρέμα για να καταπραύνει την περιοχή και να μειώσει τη ξηρότητα.

 

2.Πιες πολύ νερό: γιατί το έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

3.Πάρε ασπιρίνη ή κάποιο άλλο αντιφλεγμονώδες όπως ιβουπροφαίνη για να μειώσεις τη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί απ’ το έγκαυμα. Αν θες πάλι μια κρέμα με ισχυρή φαρμακευτική δράση θα βοηθήσει και μια κρέμα με υδροκορτιζόνη

4.Χρησιμοποίησε κάποιο after sun ή κρέμα με αλόη: το after sun ιδανικά θα μπορούσε να έχει γιαούρτι. Οι συνθέσεις αυτών των προϊόντων βοηθούν στη γρήγορα επαναφορά του δέρματος και στην άμεση ανακούφιση.

5.Τα ρούχα που φοράς: πρόσεξε να μην είναι στενά και να μην επιτρέπουν στο φως του ήλιου να διεισδύει στο δέρμα.

6.Αν δημιουργηθούν φουσκάλες στην περιοχή: μην τις πειράξεις σε καμία περίπτωση και αν ανοίξουν βάλε αντιβιοτική κρέμα για να μην πάθεις μόλυνση.

Το έγκαυμα πέρα απ’ την άσχημη αίσθηση που σου αφήνει είναι αρκετά επικίνδυνο για το δέρμα σου. Η ηλιακή ακτινοβολία και οι βλάβες που προκαλεί λειτουργούν αθροιστικά. Αυτό σημαίνει πως τα συνεχή αλλεπάλληλα εγκαύματα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος.

Νατάσα Σπυρίδη φαρμακοποιός

Πηγή