Είστε λάτρεις του καφέ, σας έχουμε καλά νέα!

Είστε λάτρεις του καφέ, σας έχουμε καλά νέα!

Μια διατροφολόγος του Χάρβαρντ μας δίνει το ελεύθερο να απολαμβάνουμε μέχρι και πέντε φλιτζάνια την ημέρα.

Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς καφέ, σίγουρα θα έχετε μπερδευτεί με τις διάφορες έρευνες που βγαίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα. Τη μια υποστηρίζουν ότι το αγαπημένο ρόφημα ξεχειλίζει από θρεπτικά στοιχεία, ενώ την άλλη προειδοποιούν ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία. Τελικά έχετε τις ευλογίες της ιατρικής για να γεμίσετε για τρίτη φορά μέσα στην ημέρα το φλιτζάνι σας; Και για τρίτη, και για τέταρτη, και για πέμπτη φορά, απαντά μια ειδικός στη διατροφή.

Η Βασάντι Μάλικ, διατροφολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων που της υπέβαλαν χρήστες του διαδικτύου, κλήθηκε να πάρει θέση σχετικά με τον καφέ. Τον υπερασπίστηκε, λοιπόν, με θέρμη, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των ερευνητικών δεδομένων αναδεικνύει τα οφέλη του. «Εφόσον περιέχει την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης και δεν είναι φορτωμένος με σαντιγί, αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής» έγραψε, για να προσθέσει ότι ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ «περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία». Για του λόγου το αληθές, έρευνες του Χάρβαρντ τον έχουν συνδέσει με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών νόσων.

Μάλιστα, η Μάλικ θεωρεί ασφαλές να καταναλώνουμε έως και πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Ας πιούμε, λοιπόν, στην υγειά της (μας) ένα ακόμη εσπρεσάκι… τουλάχιστον μέχρι να βγει η επόμενη έρευνα που θα μας προειδοποιεί να τον ελαττώσουμε.