Δώστε βάση: 11 υγιεινές συνήθειες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό!

Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να επανακτήσετε την υγεία σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού του οργανισμού μας. Από αυτόν εξαρτάται η θρέψη των κυττάρων με θρεπτικά συστατικά και η ενέργεια μας. Ο διαταραγμένος ή ο αργός μεταβολισμός, συνήθως οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες με συνήθειες που θα συμβάλουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Έτσι θα παραμείνουμε σε καλή σωματική κατάσταση και υγιείς!

1. Ορίστε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα γευμάτων

υγιεινές συνήθειες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό 2

Ο οργανισμός μας είναι πολύ έξυπνος. Έχει ρυθμιστεί ώστε να λαμβάνει τη τροφή σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Έτσι ξοδεύει τη συσσωρευμένη ενέργεια μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα έχει νέο γεύμα με πρόσληψη τροφής και κατ” επέκταση ενέργειας. Αλλά αν ακολουθείτε ακανόνιστο πρόγραμμα διατροφής, το σώμα θα αποθηκεύσει την ενέργεια αντί να την καταναλώσει, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει νέο γεύμα. Έτσι αν τρώτε κάθε 3-4 ώρες, τότε βοηθάτε το σώμα σας να καταναλώσει όλη την ενέργεια.

2. Πίνετε άφθονα υγρά

Η επαρκής πρόσληψη υγρών προάγει καλύτερο μεταβολισμό. Όταν το σώμα μας είναι αφυδατωμένο, θα κάψει πολύ λιγότερες θερμίδες, καθώς η πιο βασική ευθύνη του ήπατος είναι να αποκαταστήσει τα υγρά αποθέματα στο σώμα, παρά να κάψει το λίπος. Γι” αυτό λοιπόν, πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό! Εάν δεν πίνετε πολύ νερό, πιείτε τσάι, όπως το πράσινο τσάι, το οποίο ενυδατώνει εξίσου αποτελεσματικά τον οργανισμό.

3. Καταναλώστε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καύση του λίπους και το χτίσιμο των μυών. Για παράδειγμα, το ασβέστιο, το οποίο περιέχεται σε επαρκείς ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Όσο περισσότερο ασβέστιο υπάρχει στα λιπώδη κύτταρα, τόσο περισσότερο λίπος καίγεται κατά την καύση.

4. Να είστε σωματικά δραστήριοι

Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για τρέξιμο, περπάτημα, χορό, ή γυμναστήριο, προωθεί την καύση λίπους και τον ταχύ μεταβολισμό. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι οι κατάλληλες ασκήσεις που προωθούν την ανάπτυξη των μυών, επειδή οι μύες για να αποδώσουν καίνε θερμίδες, ακόμη και σε στιγμές που δεν ασκείστε και βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό είναι η τακτική άσκηση με βάρη.

5. Μάθετε να σηκώνεστε νωρίς

Ακόμη και παράγοντες όπως το φως του ήλιου, μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας. Μια μικρή δόση ηλιακής ακτινοβολίας βοηθά στη ρύθμιση των βιολογικών λειτουργιών στο σώμα σας που σχετίζονται με την αλλαγή της ημέρας και της νύχτας.

6. Μην αποκλείεται από τη διατροφή τους υδατάνθρακες

Μην αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας τους υδατάνθρακες. Η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της σύνθεσης της σεροτονίνης, η οποία συχνά ονομάζεται «η ορμόνη της ευχαρίστησης». Αυτό είναι κακό για τον εγκέφαλο και μπορεί το σώμα σας εισέλθει σε κατάσταση στρες . Ναι, μπορεί να χάσετε βάρος, αλλά θα χάσετε υγρά και όχι λίπος.

υγιεινές συνήθειες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό 3

7. Σταματήστε να τσιμπολογάτε

Αν σας αρέσει να τσιμπολογάτε πατατάκια, κρακερακια, και πρόχειρα φαγητά, τότε ξανασκεφτείτε το. Η συχνή κατανάλωση σνακ επιβραδύνουν το μεταβολισμό. Η ενέργεια που προσλαμβάνουμε σε κάθε γεύμα συνήθως διαρκεί για περίπου τρεις ώρες. Στη συνέχεια, το σώμα αρχίζει να καταναλώνει την εσωτερική ενέργεια, δηλαδή να καίει το δικό του λίπος. Αν συνεχώς τρώτε σνακ, τότε δε θα γίνει καύση λίπους, αλλά αντίθετα συσσώρευση.

8. Χρησιμοποιήστε ιωδιούχο αλάτι

Η έλλειψη ιωδίου έχει αρνητικό αντίκτυπο στον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος με τη σειρά του, επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό.

9. Καταναλώστε βιολογικά τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα προϊόντα κατασκευάζονται με την προσθήκη διαφόρων επιβλαβών πρόσθετων, αλλά και τα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης είναι γεμάτα με ορμόνες και φυτοφάρμακα. Προτιμήστε βιολογικά, φρέσκα προϊόντα που ναι μεν είναι πιο ακριβά, αλλά κάνουν καλό στην υγεία σας.

υγιεινές συνήθειες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό 4

10. Προσλάβετε επαρκή ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό σας

Χωρίς σίδηρο οι μύες μας δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου, η οποία επηρεάζει την κατάσταση ολόκληρου του οργανισμού. Σε περίπτωση ανεπάρκειας σιδήρου καταναλώστε περισσότερο κρέας, ψάρια, φακές, σπανάκι και μήλα.

11. Αποφύγετε το περιττό άγχος

Πολύ συχνά τα προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολισμό είναι απλά μια αντανάκλαση της αδυναμίας μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το άγχος. Όταν βιώνουμε έντονο άγχος για μεγάλες χρονικές περιόδους, ο μεταβολισμός του θυρεοειδή επιβραδύνεται, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγή