Δεν πίστευαν στα μάτια τους: Η μυρωδιά στη γειτονιά είχε γίνει πλέον αφόρητη. Όταν μπήκαν σπίτι της

Η Soary Randrianjafizanaka παρατήρησε μία πολύ έντονη οσμή να έρχεται από ένα κτίριο στην Toliara της Μαδαγασκάρης. Αυτό που ανακάλυψε ήταν απλά σπαρακτικό.

 Η Soary είναι η επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Μαδαγασκάρης και όταν πήγε με την αστυνομία και συναδέλφους της να ερευνήσουν την οσμή, δεν ήταν έτοιμη γι’αυτό που θα αντίκριζε.

Όταν άνοιξαν την πόρτα, είδε κάτι που δεν είχε δει ποτέ ξανά σε όλη της την καριέρα. Υπήρχαν χιλιάδες ακτινοβολούμενες χελώνες, ένα είδος υπό εξαφάνιση, που κάλυπταν όλο το πάτωμα και ήταν η μία πάνω στην άλλη.

Η οσμή ερχόταν από τα ούρα και τα κόπρανα των χιλιάδων χελωνών.Αφού μέτρησαν όλες τις χελώνες του σπιτιού, βρήκαν πως ήταν 9,888 και δυστυχώς βρήκαν και άλλες 180 νεκρές.

Χρησιμοποιώντας έξι φορτηγά, η Soary και οι διασώστες έκαναν πολλά ταξίδια προς το Χωριό των Χελωνών, ένα καταφύγιο για χελώνες 18 μίλια μακρυά. Δούλευαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τελικά, 574 ακόμα χελώνες πέθαναν στις επόμενες εβδομάδες λόγω αφυδάτωσης ή μολύνσεων. Οι υπόλοιπες τα κατάφεραν και τα πάνε αρκετά καλά.

Οι αρχές δεν έχουν ιδέα ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, Δύο άντρες και μία γυναίκα που ήταν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έχουν συλληφθεί.

Η Soary λέει πως οι άντρες έθαβαν νεκρές χελώνες στο οικόπεδο όταν έφτασαν οι αρχές.

«Δεν ξέρουμε ποιος είναι το αφεντικό, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει.»

Σύμφωνα με το National Geographic, η μεταφορά χελωνών από τα δάση της Μαδαγασκάρης είναι παράνομη.

Ο πληθυσμός της χελώνας αυτής έχει πέσει από τα 6 εκατομμύρια το 2016 σε μόλις 3 εκατομμύρια σήμερα,

Τώρα που οι χελώνες είναι ασφαλείς, είναι απίθανο να ελευθερωθούν στην φύση. Οι κίνδυνοι από λαθροθήρες είναι τόσοι πολλοί που έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Πηγή