Γλυκό του κουταλιού Βερύκοκο

Υλικά

•    1½ κιλό βερύκοκα αγουρωπά

•    1200 γραμ. ζάχαρη •    1½ φλυτζ. τσαγιού νερό •    1 βανίλια •    χυμό από 4 λεμόνια •    αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Διαλέγουμε βερύκοκα αγουρωπά και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια που μπορεί να υπάρχουν και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από 3 λεμόνια, για 2 ώρες να σφίξουν. Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με μπόλικο νερό.

Με ένα βελονάκι πλεξίματος, ή με το χέρι ενός μικρού, λεπτού πηρουνιού και κρατώντας το φρούτο στη χούφτα μας, σπρώχνουμε τρυπώντας από την απέναντι μεριά, το κουκούτσι προς τη μεριά του κοτσανιού, προσεκτικά για να μην διαλύσουμε το φρούτο. Όταν τα καθαρίσουμε όλα, αν θέλουμε, φυλάμε τα κουκούτσια για να τα κάνουμε λικέρ.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και το βράζουμε για 5′, από την ώρα που θα πάρει βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα βερύκοκα και με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τους αφρούς του θα βγάλουν, από την επιφάνεια. Τα βράζουμε για 5′, από την ώρα που θα πάρουν βράση, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσουν. Έπειτα αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 – 8 ώρες.

Στη συνέχεια, ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε μέτρια φωτιά, ρίχνοντας μέσα τη βανίλια και το χυμό από ένα λεμόνι, για 5΄ – 10′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να γίνουν τα βερύκοκα. Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα βερύκοκα και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας,  αν τρέξει δεξιά – αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν στέκεται είναι δεμένο.

— Αν το σιρόπι δεν δέσει σωστά, αν δηλαδή είναι αραιό, το γλυκό θα μας μουχλιάσει. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμε προσεχτικά τη μούχλα και το ξαναδένουμε. Αντίθετα, αν σφίξει πολύ το σιρόπι, το γλυκό θα ζαχαρώσει. Τότε προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναδένουμε. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.

— Τα παλιά χρόνια, συνήθιζαν να βάζουν τα βερύκοκα στον ασβέστη, αντί για λεμόνι, για να σφίξουν και να μην λιώσουν στο βράσιμο. Αν θέλουμε να τα κάνουμε έτσι, διαλύουμε τον ασβέστη (2 κ. σ. ασβέστη σβησμένο) σε 2 λίτρα νερό, μέχρι το νερό να ασπρίσει καλά, τοποθετούμε μέσα τα βερύκοκα και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Κατόπιν τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά!

— Κάποιοι τα ξεφλουδίζουν πριν τα βράσουν, αλλά εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα, ώστε να μην λιώνουν στο βράσιμο. — Αν θέλουμε, μπορούμε πριν τα βράσουμε, να βάλουμε στη θέση του κουκουτσιού, από ένα καβουρντισμένο αμύγδαλο.

Πηγή