Γιατί δεν πρέπει να πάτε για ύπνο θυμωμένοι

Αυτό που σύστηναν οι παλιοί, το να μην πέφτουμε θυμωμένοι το βράδυ για ύπνο, για να μη «βράζουμε στο ζουμί» μας όλη νύχτα, έχει και επιστημονική βάση, όπως φαίνεται.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι μάλλον εύκολο να θυμώνει κάποιος εύκολα και περισσότερο. Συχνά, μάλιστα, ο θυμός για κάτι που συνέβη είναι τόσο μεγάλος, που αργεί να ξεθυμάνει και βρίσκει το άτομο στο τέλος της μέρας… να βγάζει καπνούς από τα αυτιά…

Όμως Κινέζοι ερευνητές λένε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέφτουμε για ύπνο με νεύρα. Όπως εξηγούν, όσοι πέφτουν θυμωμένοι στο κρεβάτι, «εμπεδώνουν» καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματά τους στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια να είναι ακόμη θυμωμένοι και την επόμενη μέρα.

Ο ρόλος του ύπνου στη μνήμη είναι σημαντικός και γνωστός εδώ και χρόνια. Βοηθάει στην αναδιοργάνωση πληροφοριών και στην αποθήκευση αναμνήσεων, μέσα από μια διαδικασία που λέγεται ενοποίηση. Ο καθηγητής Yunzhe Liu και οι συενργάτες του από το Πανεπιστήμιο Beijing Normal εξέτασαν την επίδραση του ύπνου και της ενοποίησης της μνήμης σε σχέση με τις αρνητικές αναμνήσεις (όπως είναι ένα περιστατικό που προκάλεσε θυμό).

Πειραματίστηκαν επί δύο μέρες με 73 άνδρες εθελοντές. Είδαν ότι οι άνθρωποι ξεχνάνε κάτι αρνητικό ή τρομακτικό πιο εύκολα, όταν δεν έχουν κοιμηθεί στο μεταξύ. Αν μεσολαβήσει ο ύπνος, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης είναι πολύ πιο δύσκολη.

«Θα συμβουλεύαμε τον καθένα να λύσει πρώτα τις διαφορές του προτού πέσει στο κρεβάτι και να μην κοιμηθεί αγκαλιά με το θυμό του» συμβούλεψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής.

Όπως εξήγησε, τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αναμνήσεων και διαταραχών, όπως είναι το μετατραυματικό στρες, πιθανώς μέσω στέρησης του ύπνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: Daily Mail, healthmag