ladenia-650 (500 x 342)

Γεύσεις με άρωμα Κιμώλου! Συνταγή για λαδένια από τον Πέτρο Συρίγο

Με την άνοιξη να έχει μπει για τα καλά, έχεις αρχίσει ήδη να ονειρεύεσαι νησάκια, μεζέδες και τοπικές λιχουδιές. Γι’ αυτό, ο executive chef Πέτρος Συρίγος προτείνει Λαδένια Κιμώλου.

Υλικά

  • 270 γραμμ. χλιαρό νερό
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 7 γραμμ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλάτι ψιλό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κρεμμύδια
  • 4-5 μέτριες ντομάτες
  • 80 γραμμ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεκινάτε βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε για 10’ στην άκρη για να ξεκινήσει η μαγιά να ενεργοποιείται (όταν έρχεται σε επαφή η μαγιά με τη ζάχαρη). Προσθέτετε το μισό αλεύρι και ξεκινάτε να ζυμώνετε με το ένα χέρι, το άλλο κρατήστε το καθαρό.

Προσθέτετε μια πρέζα αλάτι, τη ρίγανη και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα και το χέρι μας, αν όχι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σε ένα μεσαίο ταψί, βάζετε τα 70 γραμμ. ελαιόλαδο και το απλώνετε ρίχνοντας και το ζυμάρι να πάει σε όλο το ταψί. Σκεπάζετε καλά με μια πετσέτα και αφήνετε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Όσο φουσκώνει το ζυμάρι, κόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε φέτες-ροδέλες και τις βάζετε σε ένα μπολ, αλατίζετε και ραντίζετε με ελαιόλαδο για να πάει παντού.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με 1 ώρα περίπου, μέχρι να δείτε τη ζύμη να έχει ψηθεί καλά από κάτω. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου και σερβίρετε ζεστή ρίχνοντας λίγο φρέσκια ή ξερή ρίγανη από πάνω.

Πηγη:koolnews.gr