Υλικά
- 1 κιλό γαύρο
- 300-400 γρ. χοντρό αλάτι
- 1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 1 σκ. σκόρδου
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 200 γρ. μηλόξιδο
- 300 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 500 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τα ψάρια. Αν δεν μπορούμε εμείς ζητάμε να το κάνει ο ψαράς μας. Ζητάμε απλά να αφαιρέσει το κεντρικό κόκαλο και το κεφάλι αλλά να κρατήσει τα δύο μέρη του ψαριού ενωμένα και την ουρά.
- Παίρνουμε ένα μπολ, απλώνουμε μια στρώση αλάτι, 1 εκ. Και από πάνω απλώνουμε μια στρώση από τον γαύρο και σκεπάζουμε με ακόμα μια στρώση αλάτι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία γαύρος- αλάτι τελειώνοντας με το αλάτι έτσι ώστε να είναι όλα τα ψάρια καλυμμένα με αυτό (ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε λιγότερο ή περισσότερο αλάτι).
- Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε τα ψάρια στο αλάτι για 20-30 λεπτά.
- Αφαιρούμε προσεκτικά τα φιλέτα του γαύρου από το αλάτι, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και να φύγουν τα περιττά νερά.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά τους κόκκους πιπέρι, την πιπεριά ψιλοκομμένη , το σκόρδο κομμένο σε φέτες, το ξύσμα από το λεμόνι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο.
- Βάζουμε τα ψάρια μέσα στη μαρινάδα και τα αφήνουμε εκεί για 12 ώρες, σκεπασμένα με μεμβράνη (Δεν βάζουμε το μπολ στο ψυγείο γιατί θα παγώσει το ελαιόλαδο).
- Μετά από 12 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τα ψαράκια από τη μαρινάδα και τα βάζουμε σε ένα βάζο με το ηλιέλαιο (τη μαρινάδα αν θέλουμε τη σουρώνουμε και την χρησιμοποιούμε σαν αρωματικό λάδι σε μια τονοσαλάτα ή σε ότι άλλη παρασκευή με ψάρι θέλουμε).
- Κρατάμε τα ψάρια στο λάδι στο ψυγείο για μερικές μέρες.