Γνωστή και ως γρίπη του στομάχου ή γαστρική γρίπη, παρόλο που δε σχετίζεται με τη γρίπη, η γαστρεντερίτιδα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου τόσο του στομάχου, όσο και του λεπτού εντέρου και προκαλεί διάρροια, εμετό, κοιλιακό άλγος και κράμπες.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά παγκοσμίως οφείλεται στον ροταϊό. Στους ενήλικες, ωστόσο, οι πιο συχνές αιτίες γαστρεντερίτιδας είναι ο νοροϊός και τα καμπυλοβακτήρια.
Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης ακατάλληλα παρασκευασμένων τροφίμων, μολυσμένων υδάτων ή από την άμεση επαφή με άτομα που νοσούν. Η κύρια θεραπεία είναι η επαρκής ενυδάτωση.
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση της γαστρεντερίτιδας παίζει η διατροφή. Ας δούμε λοιπόν σε ποιες τροφές πρέπει να πείτε «Ναι» και σε ποιες «Όχι».
Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε:
- Ζυμαρικά
- Ρύζι
- Άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάρι
- Αυγά
- Μπανάνες
- Μήλα
- Καρότα, όχι ωμά, αλλά μαγειρεμένα
- Δημητριακά χωρίς ζάχαρη
- Φρυγανισμένο ψωμί
- Γιαούρτι
- Τυρί με χαμηλά λιπαρά
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
- Συσκευασμένους χυμούς φρούτων με ζάχαρη
- Ανθρακούχα ποτά
- Ενεργειακά ποτά
- Καφέ
- Τηγανητές πατάτες
- Παγωτά
- Ξηρούς καρπούς
- Κομπόστες
- Δημητριακά με ζάχαρη
- Καραμέλες
- Σοκολάτα
- Πικάντικες και αλμυρές τροφές