vgazo-afthes-sihna-poies-vitamines-mou-leipoun

Βγάζω άφθες συχνά, ποιες βιταμίνες μου λείπουν;

Στο στόμα μας.. εκδηλώνονται περισσότερα από.. 1.200 νοσήματα, τοπικά, αλλά και συστηματικά (που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό), ορισμένα δε από αυτά (τα συστηματικά) απειλούν ακόμα και..τη ζωή μας.

Ένα καλοήθες νόσημα (αγνώστου αιτιολογίας), με κληρονομική προδιάθεση είναι και οι άφθες.. για τις οποίες θα μιλήσουμε..

Ορισμένοι «παράγοντες» (όρος με…βάρος για να σε κάνει να φοβηθείς) προδιαθέτουν στην εμφάνισή τους, όπως ο τραυματισμός, (πόσες φορές απ την…μανία μας να φάμε κάτι νόστιμο, δεν έχουμε δαγκώσει το στόμα μας..) τροφές, χημικά, η αναιμία, έλλειψη βιταμινών, και ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β… το πάνδημο.. άγχος, νοσήματα του γαστρεντερικού, διάφορα σύνδρομα (σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet) και η ανοσοκαταστολή γενικώς..

Οι άφθες θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν, από άλλες παθήσεις του στόματος, (τραυματισμός, ομαλός λειχήνας) και από εκδηλώσεις συστηματικών νοσημάτων (σύφιλη και φυματίωση). Οι άφθες είναι «αυτοπεριοριζόμενες»…υποχωρούν μετά από ένα χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία…(απλά ταλαιπωρούν επώδυνα).

Ο λόγος εμφάνισής των.. άγνωστος …το ίδιο και μια..συγκεκριμένη και αποτελεσματική θεραπεία. Έτσι στόχος της αντιμετώπισης των.. είναι η ελάττωση του πόνου και της διάρκειας των βλαβών, με τη χρήση τοπικών ή συστηματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αλλά τι ακριβώς είναι αυτές οι άφθες.. Πρόκειται για μικρά ρηχά έλκη, στο βλεννογόνο του στόματος, τη γλώσσα, τη ¨μαλακή υπερώα¨, (όμορφος χαρακτηρισμός του…ουρανίσκου) στα χείλη, τα..μάγουλα . Προκαλούν αίσθημα καυσαλγίας, και διαρκούν 5-10 ημέρες. Δεν είναι καθόλου απίθανο κάποια στιγμή, όλοι να εμφανίσουμε άφθα στο στόμα. Στην πλειοψηφία των ¨περιπτώσεων¨ πρόκειται για ένα επώδυνο μεν αλλά αθώο πρόβλημα δε.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί να υποκρύπτουν κάτι πολύ πιο σοβαρό…όπως:

  • Παθήσεις Του Αίματος (Λευχαιμία)
  • Παθήσεις Του Πεπτικού (Νόσος Του Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα)
  • Σπειροχαιτη (ωχρα) Ακριβώς είναι η..σύφιλη
  • HIV/AIDS λοίμωξη (αυτή κι αν είναι σοβαρή..)
  • Ιογενείς Λοιμώξεις (Έρπης)

Δεν Είναι Σπάνιο Το Φαινόμενο να χαρακτηρίζονται άφθες πολυάριθμες άλλες αρρώστιες, και να παραμένουν χωρίς σωστή θεραπεία για πολύ καιρό.

Να δούμε μερικούς…φυσικούς..πρακτικούς, εύκολους κι απόλυτα απλούς τρόπους ανακούφισης.. Ένα κουταλάκι φαρμακευτικής (απαλλαγμένης από αλουμίνιο και γλουτένη)σόδας σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό αποχλωριομένο νερό,με το οποίο κάνουμε προσεκτικά.. στοματικές πλύσεις. Δεν τρώμε για όσο τις έχουμε.. ξινά και πικάντικα,που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό και πόνο.

Αλατόνερο: Μπορεί να είναι μια κάπως επώδυνη διαδικασία, αλλά είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για να θεραπεύσετε τις άφθες. ένα κουταλάκι του γλυκού ανεπεξεργαστο, θαλασσινο αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Μπουκώματα..πολλές φορές.

Αλάτι και φαρμακευτική σόδα..και πάλι μπουκώματα..

Φαρμακευτική σόδα και Aloe Vera: δεν είναι τόσο επώδυνη. Χυμός αλόης για να καθαρίσουμε το στόμα. Κι αφού ξεπλύνουμε με νερό, βάζουμε λίγη σόδα απευθείας επάνω στην άφθα.

3% διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ): μια μικρή ποσότητα οξυζενέ σε ένα φλυτζάνι του καφέ.. και ίση ποσότητα νερού. Μ ένα κομμάτι βαμβάκι στο διάλυμα και …πωματίζουμε την άφθα. Δύο φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες. δεν καταπίνουμε το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Λεμόνι: Στύβουμε ένα λεμόνι και με λίγο βαμβάκι πωματίζουμε την άφθα. Αφήνουμε για περίπου 1-5 λεπτά και ξεπλένουμε. Το κάνουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα..Τσούζει αλλά κάνει καλό.

Μέλι: 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.. πάνω στην άφθα. Μπορεί να εχουμε.. κάψιμο ή και πόνο για μερικά λεπτά, αλλά σταδιακά ο πόνος και η φλεγμονή θα μειωθούν. Χρησιμοποιείστε το 2-3 φορές την ημέρα.

Τέλος ότι θέμα και να αντιμετωπίζετε με το στόμα σας, όπως πληγές στο στόμα και άφθες, ουλίτιδες, λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες, ακόμη και οισοφαγίτιδες, φροντίστε μόλις πριν κοιμηθείτε να βάλετε λίγη σκόνη μαστίχας στο στόμα σας και να πέσετε για ύπνο χωρίς να την ξεπλύνετε. Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά! Η μαστίχα, είναι πραγματικός θησαυρός, αυτό που πρέπει να έχει κατά νού ο υποψήφιος αγοραστής είναι να προσέξει στη συσκευασία του προϊόντος να υπάρχει το ειδικό σήμα των μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι πιστoποιημένο και εγκεκριμένο από την Ε.Μ.Χ και να μην έχει άλλες ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ!!!

Πηγή:.wordpress.com