Αυτά Είναι τα Μυστικά που θα Βάλουν την Ντουλάπα σας σε Τάξη

Ο Οκτώβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να βάλετε μια τάξη στις ντουλάπες σας. Με αυτόν τον τρόπο θα τις προετοιμάσετε για το φθινόπωρο αλλά και για τον χειμώνα που έρχεται. 

Όταν στη ντουλάπα σας επικρατεί χάος είναι λίγο δύσκολο να νιώσετε ανανεωμένοι καθώς στην ουσία θα φοράτε όλο τα ίδια και τα ίδια μιας και δεν θα μπορείτε να δείτε όλα τα ρούχα που υπάρχουν στην ντουλάπα σας. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρασυρθείτε σε αγορές που δεν χρειάζεται να κάνετε.

Φτιάχνοντας την ντουλάπα σας θα ανακαλύψετε ένα σωρό ρούχα που σας αρέσουν αλλά τα είχατε ξεχάσει κάπου στο πίσω μέρος της. Ξεκινήστε λοιπόν να οργανώσετε τη ντουλάπα και θα δείτε πόσο ανανεωμένοι θα νιώσετε.

Φτιάχνοντας την ντουλάπα σας θα ανακαλύψετε ένα σωρό ρούχα που είχατε ξεχάσει.

Συνειδητοποίηση Το πρώτο βήμα για να φτιάξετε τη ντουλάπα σας σωστά είναι να συνειδητοποιήσετε πως θα πετάξετε πράγματα. Πρέπει να καταλάβετε πως όσο και αν κρατάτε μερικά αφόρετα ρούχα εδώ και χρόνια, αν δεν τα έχετε ήδη φορέσει δεν πρόκειται να το κάνετε. Όσο πιο λίγες επιλογές έχετε σε ρούχα τόσο πιο εύκολο θα είναι να υιοθετήσετε ένα ωραίο στιλ. Τα πολλά ρούχα προκαλούν σύγχυση. Γι’αυτό αποφασίστε ότι θα πετάξετε ή θα δωρίσετε αρκετά από αυτά. Βρείτε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, μια εκκλησία ή κάποιο ίδρυμα. Έτσι θα έχετε στο μυαλό σας πως φτιάχνοντας την ντουλάπα σας κάνετε ταυτόχρονα και μια καλή πράξη. Τι πιο ωραίο συναίσθημα από αυτό για να ξεκινήσει η χρονιά δυναμικά;

Μην σας αγχώνει το χάος της ντουλάπας σας. Απλά συνειδητοποιήστε πως θέλετε την αλλαγή στη ζωή σας και κάντε το πρώτο βήμα.

Κάντε τις κατάλληλες ερωτήσεις Σταθείτε πάνω από κάθε ρούχο και κάντε στον εαυτό σας τις εξής τρεις ερωτήσεις. Το αγαπάω; Με κολακεύει; Ταιριάζει στο στιλ που θέλω να λανσάρω; Αν η απάντηση και στις 3 ερωτήσεις είναι «Ναι» τότε μπορείτε να κρατήσετε το ρούχο. Αν η απάντηση είναι «Δεν ξέρω» τότε ρωτήστε ακόμα το εξής. Τι έχει πιο μεγάλη αξία, αυτό το ρούχο ή ο χώρος που θα έχω όταν το ξεφορτωθώ; Αναλόγως με την απάντηση που θα δώσετε θα κρίνετε αν πρέπει να πεταχθεί ή όχι.

Σκεφτείτε καλά ποια ρούχα δεν πρόκειται να ξαναφορέσετε. Αδειάστε χώρο στη ντουλάπα σας για να δώσετε στο ‘σύμπαν’ το κατάλληλο μήνυμα.

Κατηγοριοποιήστε τα ρούχα Για να οργανώσετε σωστά τη ντουλάπα σας θα πρέπει να τη χωρίσετε σε κατηγορίες. Μπορείτε να τη χωρίσετε στις 3 κατηγορίες: δουλειά, Σαββατοκύριακα, βραδινά. Ένας άλλος διαχωρισμός που μπορεί να σας αρέσει είναι: φορέματα, σακάκια, τζάκετ, παντελόνια, μπλούζες.

Επιλέξτε πώς σας βολεύει να χωρίσετε τα ρούχα σας και ύστερα διαχωρίστε την κάθε κατηγορία και σε χρώματα. Έτσι θα σας είναι πολύ εύκολο να βρείτε και να φτιάξετε σύνολα στο λεπτό. Τέρμα το πολύωρο ψάξιμο με σκοπό να βρεθεί ο κατάλληλος συνδυασμός ρούχων.

Βάλτε τα ρούχα σε κατηγορίες γα να μπορείτε να τα αξιοποιήσετε καλύτερα.

Λεπτομέρειες Η λεπτομέρεια πάντα κάνει τη διαφορά ακόμα και στο φτιάξιμο της ντουλάπας. Αγοράστε σιγά-σιγά (για να σας έρθει πιο οικονομικά) ίδιες κρεμάστρες για να υπάρχει ομοιομορφία ή χωρίστε τις κρεμάστρες σε χρώματα για να διαχωρίσετε πιο εύκολα τις κατηγορίες ρούχων που φτιάξατε προηγουμένως. Βρείτε νεσεσέρ και κουτιά που δεν χρειάζεστε και βάλτε μέσα τις ζώνες, τα καλσόν, τα φουλάρια σας χωρίζοντάς τα και αυτά μεταξύ τους.

Οργανώστε σωστά την ντουλάπα σας.

Έξτρα tip Να θυμάστε πως τα αξεσουάρ είναι πολύ σημαντικό να είναι οργανωμένα. Συνήθως αυτά είναι που εξαφανίζονται εύκολα στο βάθος της ντουλάπας και δεν τα φοράτε ποτέ. Επομένως, αφού φτιάξετε τα ρούχα τακτοποιήστε προσεκτικά και τα αξεσουάρ.

Μην πανικοβάλλεστε Ακόμα και αν έχετε φτιάξει μόνο το 1/4 της ντουλάπας και γύρω σας επικρατεί  χάος, μην πανικοβάλλεστε. Σκεφτείτε τι όμορφα που θα νιώσετε όταν θα έχετε ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά. Επίσης σκεφτείτε πόσο ελεύθερο χώρο θα δημιουργήσετε για νέα ρούχα και αξεσουάρ. Μπορείτε αν θέλετε να κανονίσετε να πάτε για ψώνια αμέσως μετά το φτιάξιμο της ντουλάπας ως επιβράβευση για τη σκληρή δουλειά που κάνατε.

Αφού τελειώσετε με τα ρούχα οργανώστε στη συνέχεια τα αξεσουάρ σας.

Πριν πάτε για ψώνια όμως, μελετήστε καλά την ανανεωμένη σας ντουλάπα, σκεφτείτε το στιλ που σας αρέσει και αγοράστε ρούχα που ταιριάζουν σε αυτό.

Παπούτσια Αν τελειώσατε με την ντουλάπα σας, αφιερώστε 10 λεπτά για να φτιάξετε και τα παπούτσια σας. Βάλτε το κάθε ζευγάρι εναλλάξ μύτη με φτέρνα για να κάνετε χώρο για περισσότερα παπούτσια. Μπορείτε αν θέλετε να αγοράσετε φθηνά κουτιά με όμορφα σχέδια και να βάλετε εκεί τα παπούτσια σας σε ολόιδια κουτιά που θα ομορφύνουν τον χώρο σας. Κολλήστε ετικέτες έξω από κάθε κουτί ή μια μικρή φωτογραφία με τα παπούτσια που έχει μέσα.

Τσάντες και αξεσουάρ Αν δεν έχετε πολύ χώρο στη ντουλάπα σας για να βάλετε και τις τσάντες, μπορείτε να προσθέσετε μερικά έξτρα ράφια δίπλα στη ντουλάπα και να οργανώσετε εκεί τις τσάντες, τα καπέλα, και τα κοσμήματά σας.

Μια πολύ έξυπνη ιδέα για να κρεμάτε τα σκουλαρίκια σας είναι η εξής: Πάρτε μια αλυσίδα με μεσαίου μεγέθους κρικάκια και κρεμάστε την σε κάποιο σημείο της ντουλάπας σας ή και έξω από αυτήν. Πάρτε όλα τα σκουλαρικια σας και περάστε τα από τα κρικάκια της αλυσίδας όπως φαίνεται στην φωτογραφία από κάτω.

Κρεμάστε τα σκουλαρίκια σας από τα κρικάκια μιας αλυσίδας που δεν φοράτε πια.

Μπορείτε επίσης να καρφώσετε μερικούς κατακόρυφους μικρούς σωλήνες και εκεί να περάσετε τα βραχιόλια σας. Κρατήστε ένα ράφι ελεύθερο για τις ογκώδεις τσάντες και τα καπέλα.

Δώστε τα παπούτσια που θέλουν φτιάξιμο στον τσαγκάρη και πετάξτε όσα έχουν καταστραφεί (όσο και αν τα αγαπάτε).

Διακοσμήστε Βάζοντας όμορφες κρεμάστρες και κουτιά με ιδιαίτερα σχέδια στην ντουλάπα σας θα την κάνετε να δείχνει ακόμα πιο όμορφη.Αποφύγετε να καταχωνιάσετε εκεί μέσα αποξηραμένα λουλούδια, βιβλία και αρκουδάκια που μαζεύουν πολύ σκόνη και δε θα βοηθήσουν στο να διατηρηθούν τα ρούχα σας φρέσκα.

Τα οργανωτικά tips των ειδικών που πρέπει να θυμάστε

Μάθετε να κρεμάτε τα ρούχα που έχετε φορέσει έστω και μια φορά με την κρεμάστρα να κοιτάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Βάλτε έναν γάτζο έξω από την ντουλάπα σας Το να έχετε έναν γάτζο κρεμασμένο έξω από την ντουλάπα θα σας βοηθήσει να κρεμάτε σε αυτόν ρούχα που θέλετε να έχετε πρόχειρα ή ακόμα και τα ρούχα που θα φορέσετε την επόμενη μέρα στη δουλειά.

Κρεμάστε τις κρεμάστρες σας προς την ίδια μεριά Φροντίστε όλες οι κρεμάστρες σας να κοιτάνε προς την ίδια μεριά. Και μόνο αυτό μπορεί να κάνει την ντουλάπα σας να δείχνει οργανωμένη. Ένα άλλο κόλπο για να θυμάστε ποια ρούχα έχετε φορέσει έστω και μια φορά είναι να βάζετε τις κρεμάστρες στις οποίες είναι κρεμασμένα να κοιτάνε προς την αντίθετη μεριά.

Πηγή