Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο

Ο τετράνυχος είναι ένα μικρό αραχνάκι που αποτελεί σημαντικό εχθρό στα λαχανικά, στα καρποφόρα δένδρα και στα καλλωπιστικά φυτά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο τετράνυχος ανήκει στα ακάρεα, έχει μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός από το ανθρώπινο μάτι.

Ποια φυτά και δέντρα προσβάλλει ο τετράνυχος;

 

Ο τετράνυχος προσβάλλει τα λαχανικά μας, ντοματιές, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουριές, κολοκυθιές, πεπόνια, καρπούζια, καθώς και φασολιές. Επίσης ο τετράνυχος προσβάλλει, το βαμβάκι, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή και άλλα καρποφόρα δένδρα. Τέλος, αρκετά καλλωπιστικά φυτά όπως οι τριανταφυλλιές εμφανίζουν σημαντικές προσβολές από τον τετράνυχο.

Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του τετράνυχου στα φυτά;

Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και προσβάλλει τα φυτά. Σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Η προσβολή των φυτών από τον τετράνυχο είναι ακόμα μεγαλύτερη σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού.

Τι ζημιές κάνει ο τετράνυχος και ποια συμπτώματα παρουσιάζουν τα φυτά που προσβάλλει;

Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής από τετράνυχο είναι οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα προσβεβλημένα μέρη των ανθέων και των φύλλων. Επίσης, κατά την προσβολή του τετράνυχου, στην επάνω επιφάνεια των φύλλων παρουσιάζεται χαρακτηριστική χλώρωση (κιτρίνισμα) κατά κηλίδες. Σε έντονη προσβολή από τετράνυχο, τα φύλλα των φυτών καρουλιάζουν, ξηραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και το φυτό μένει σταδιακά γυμνό, χωρίς φύλλα.

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά ο τετράνυχος στα κηπευτικά;

Για την αποτελεσματική οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου στα κηπευτικά απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή επεμβάσεων, σε προληπτικό επίπεδο, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Συγκεκριμένα τα μέτρα που λαμβάνουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του τετράνυχου είναι τα εξής:

• Σκόνισμα με θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών και ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου για να αποφύγουμε την πρόκληση εγκαυμάτων.

• Ψεκασμός με ειδικά οικολογικά σκευάσματα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα και αντιμετωπίζουν τον τετράνυχο, περιέχουν σκορδέλαιο και διάφορα αιθέρια έλαια.

• Ψεκασμός με αυτοσχέδια συνταγή διαλύματος με σκόρδο. Πολτοποιούμε 3 με 4 σκελίδες σκόρδο και τις διαλύουμε σε δύο κουταλιές παραφινέλαιο (θερινός πολτός). Αφήνουμε το μείγμα να «καθίσει» όλη τη νύχτα και έπειτα στραγγίζουμε το σκόρδο από το λάδι. Αραιώνουμε το λάδι σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε και μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι. Όταν θέλουμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τον τετράνυχο στα φυτά μας, διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα που φτιάξαμε σε μισό λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Ο ψεκασμός των κηπευτικών γίνεται βραδάκι κι αφού έχουμε προηγουμένως ποτίσει τα φυτά μας.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή