Αλστρομέρια, το κρίνο των Ίνκας

Η αλστρομέρια είναι ένα μεγαλοπρεπές καλλωπιστικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια που κατάγεται από την Νότιο Αμερική και είναι γνωστό ως «το κρίνο του Περού» ή «το κρίνο των Ίνκας». Χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη και είναι συνήθως αειθαλές στις περισσότερες ποικιλίες και ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο. Τα άνθη της αλστρομέρια δεν είναι αρωματικά. Μπορούμε να τη βρούμε σε πολλά χρώματα αποχρώσεις όπως πορτοκαλί, ροζ, μωβ, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και σομόν.

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες φυτεύουμε την αλστρομέρια;

Η αλστρομέρια είναι ανθεκτική στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να μην είναι υπερβολικά ασβεστώδη και να έχουν καλή αποστράγγιση. Αν φυτέψουμε την αλστρομέρια σε γλάστρα επιλέγουμε πλατιά γλάστρα, καθώς αναπτύσσει πολλά πλευρικά ριζώματα, και εμπλουτισμένο φυτόχωμα για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της. Σχετικά με τη θέση φύτευσης, επιλέγουμε φωτεινό μέρος που να μη δέχεται απευθείας ηλιακό φως, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η ανθοφορία της αλστρομέρια σταματά.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αλστρομέρια;

Η αλστρομέρια θέλει συχνό πότισμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς το υπερβολικό πότισμα κατά την περίοδο της άνοιξης, θα προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και πτώση των ανθέων. Σχετικά με τη λίπανση της αλστρομέρια, η προσθήκη πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος κάθε μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης θα ενισχύσει την διάρκεια ανθοφορίας της.

Πώς κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται η αλστρομέρια;

Σχετικά με το κλάδεμα της αλστρομέρια, περιορίζεται στην αφαίρεση των ξεραμένων λουλουδιών της, από τη βάση του μίσχου για να να ενισχύεται η ανάπτυξη και η ανθοφορία του φυτού. Ο πολλαπλασιασμός στις περισσότερες ποικιλίες αλστρομέρια γίνεται με σπόρους, καθώς και με διαίρεση του ριζώματος νωρίς την άνοιξη.

Κι ένα μυστικό για την αλστρομέρια

Κόβουμε τα λουλούδια της αλστρομέριας για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά μπουκέτα και να τα στολίσουμε στο σαλόνι μας. Άλλωστε, τα λουλούδια της αλστρομέρια διατηρούνται αρκετές μέρες ανθισμένα στο βάζο.

Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή