Έτσι βλέπουν οι άνθρωποι με αχρωματοψία τον κόσμο γύρω τους.

Σύμφωνα με την μεγαλύτερη ιστοσελίδα, την color-blindness.com που έχει να κάνει με την αχρωματοψία, η αχρωματοψία επηρεάζει το 0,5% των γυναικών και το 8% των ανδρών, η οποία για τους άντρες είναι αρκετά μεγάλη.

Πολλοί έχουν την λάθος πεποίθηση ότι οι άνθρωποι με αχρωματοψία βλέπουμε μαύρα και άσπρα τα πράγματα. Αυτό είναι λάθος. Οι τρεις μορφές αχρωματοψίας είναι η πρωτανοπία , η δευτερανωπία και η τριτανωπία.

Ένα άτομο με φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων βλέπει τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο όπως βλέπετε στην από πάνω εικόνα.

Η δευτερανωπία είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές αχρωματοψίας και αφορά στη δυσκολία του ατόμου να διακρίνει το πράσινο χρώμα από το κόκκινο, τις αποχρώσεις του κίτρινου ή τις αποχρώσεις του ροζ.

Επηρεάζει 4,63% των ανδρών, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν το γνωρίζουν. Η φωτογραφία δείχνει όλα τα χρώματα είναι λίγο μειωμένη την φωτεινότητα ιδίως στα χρώματα πράσινο και κόκκινο.

Η πρωτανοπία εμφανίζεται λιγότερο στον άνθρωπο επηρεάζει περίπου το 1% των ανδρών. Οι αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου ξεθωριάζει ενώ τα μπλε και κίτρινα χρώματα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.

Είναι το πιο σπάνιο είδος αχρωματοψίας επηρεάζει το ίδιο άνδρες και γυναίκες. Αυτοί που την έχουν βλέπουν τον κόσμο σε αποχρώσεις πράσινου και ροζ.

Πρόκειται για ένα είδος αχρωματοψία που είναι το πιο σπάνιο, επηρεάζει μόλις το  0,00003% όλων των ανθρώπων στη Γη. Οι άνθρωποι πο την έχουν βλέπουν τον κόσμο κυριολεκτικά ασπρόμαυρο.

via