Έρχεται χειμώνας. Πρωτοχρονιά με χιόνια και κρύο

Έρχεται χειμώνας. Πρωτοχρονιά με χιόνια και κρύο

Θα πρέπει να ξεχάσουμε την ανοιξιάτικη αίσθηση που όλοι είχαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων καθώς το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην.

Μαζί με το νέος έτος έρχεται και ο χειμώνας και από την Τετάρτη αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα να έχουμε θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι θα χιονίσει στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και σε περιοχές του Αιγαίου ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων της κρατικής τηλεόρασης αναφέρουν ότι άλλα μοντέλα φέρνουν χιόνι στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Την παραμονή και ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά αναμένεται η ραγδαία επιδείνωση με κρύο που έρχεται από τη βορειοανατολική Ευρώπη, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται όχι μόνο στα ορεινά αλλά και στις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.

Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού θα συμπληρώσουν και οι ισχυροί βοριάδες που θα κάνουν την αίσθηση του κρύου ακόμη πιο έντονη.

Η θερμοκρασία στην Αττική το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς προβλέπεται να είναι περίπου στους τρεις με τέσσερις βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Ειδικότερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για αύριο Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα παρουσιασθεί παγετός.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου με τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και από το βράδυ στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στα πελάγη και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα υπάρξει παγετός.

Τοπικές νεφώσεις θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη στο ανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα παρατηρηθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Χιόνια θα υπάρξουν αρχικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά θα φθάσουν τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, με παγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονόνερο κατά τόπους. Θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα βελτιωθεί το βράδυ στα βόρεια και τη νύχτα στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ και το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Την Πρωτοχρονιά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω μικρή μείωση. Παροδικές νεφώσεις θα παρουσιασθούν στα δυτικά, ενώ στα βόρεια και κυρίως στη Μακεδονία θα παρουσιασθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο κατά τόπους, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ από το βράδυ στα ηπειρωτικά θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 Μποφόρ. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα υπάρξει κατά τόπους παγετός.