Τυροπιτάκια κουρού

Υλικά 

  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακή (θερμ. δωμ.)
  • 1 κεσέ γιαούρτι πλήρες (200 γραμ.)
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 3 κ.σ κεφαλοτύρι
  • λίγο πιπέρι (προαιρετικά)
  • λίγο σουσάμι ή μαυροσούσαμο (προαιρετικά)
  • διάλυμα αυγού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τη ζύμη κουρού, βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε όλα τα υλικά και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε στο κέντρο παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι. Αφού ενωθούν σε ζύμη τα υλικά και καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι εύπλαστη, αφράτη, και απαλή σαν δέρμα μωρού.

Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Πλάθουμε δύο μπάλες ζύμης, πατάμε ελαφρά με τις παλάμες να γίνουν πλακέ και τις τυλίγουμε σε μεμβράνη η λαδόκολλα. Τις τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να παγώσει καλά το βούτυρο να ξεκουραστεί η ζύμη και να μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο .

Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα δύο φύλα με χοντρό πλάστη.

Extra tips για τις τυρόπιτες κουρού

Αν πρόκειται να κάνουμε πίτα με τη ζύμη κουρού, το πάχος του κάθε φύλλου  πρέπει να είναι περίπου 0,3 χιλιοστά, όχι πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό.

Δεν ξεχνάμε στη μεγάλη πίτα κουρού να χαράξουμε την επιφάνεια πριν το ψήσιμο, σε μερικά σημεία.

Αν πρόκειται να κάνουμε τυροπιτάκια ή ατομικές τυρόπιτες το φύλλο μπορεί να είναι ελαφρώς πιο παχύ. Ανάλογα την προτίμηση σας.

Για να γυαλίζει το φύλλο κουρού, αλείφουμε πριν το ψήσιμο με διάλυμα αυγού, γάλα ή και τα δύο μαζί.

 

Πηγή

 

loading...

Αφήστε το σχόλιό σας

comments