Ραβανί (ρεβανί) με ινδοκάρυδο και λευκό γλάσο

Δες τη συνταγή για παραδοσιακό ραβανί με ινδοκάρυδο και λευκό γλάσο. Ραβανί ή ρεβανί, εύκολο σιροπιαστό γλυκό ταψιού με γεύση που σου μένει αξέχαστη!

Υλικά

  • 125 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. ή μαλακό
  • 150 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γραμ. βούτυρο μαλακό

  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 70 γραμ. ινδοκάρυδο
  • 200 γραμ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
  • 4 μεγάλα αβγά χωρισμένα ή 5 μικρά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)
  • Για το σιρόπι
  • 750 γραμ. νερό
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
  • Για το λευκό γλάσο (προαιρετικά)
  • 3 ασπράδια (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 450 γραμ. ζάχαρη
  • 120 γραμ. κρύο νερό
  • 1 ½ κ.σ μέλι
  • 1 ½ κ.γ υγρή βανίλια
  • Για το σερβίρισμα
  • τριμμένο ινδοκάρυδο
  • κατακόκκινες φράουλες

Εκτέλεση

Ραβανί ή ρεβανί, σιροπιαστό γλυκό ταψιού, από τα πιο αγαπημένα!

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Για τη μαρέγκα

Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για λίγα λεπτά στην μεσαία ταχύτητα σε απαλή μαρέγκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ με το μείγμα του ραβανί, και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.

Ψήσιμο ραβανί

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Αδειάζουμε το μείγμα του ραβανί σε στρογγυλό ταψί 30 εκ. πολύ καλά βουτυρωμένο. Με την ανάποδη κουταλιού στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει καλά, να ροδίσει η επιφάνειά του, και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σωστό σιρόπιασμα του ραβανί

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτό το ραβανί, το χαράζουμε με μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα, με το καυτό σιρόπι. Πασπαλίζουμε ολόγυρα με μπόλικη ινδική καρύδα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για 5-6 λεπτά. Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι. Παγώνουμε το γλυκό και σερβίρουμε.

Πηγή

loading...

Αφήστε το σχόλιό σας

comments