Κασερόπιτα, η εύκολη

Ποιος να μου το ‘λεγε πως μέσα στην τούρλα του Σαββάτου, δηλαδή της Κυριακής, θα εμφανιζόταν παρέα – έκπληξη. Φίλοι αγαπημένοι και πάνω από όλα πεινασμένοι. Αποφάσισαν να βγουν για περίπατο στην εξοχή και να ‘μαστε, λοιπόν, όλοι μαζί ξανά. Και τώρα ιδού το ερώτημα: τι τρώμε; Να πάμε κάπου έξω μήπως; Ίσως να παραγγείλουμε κάτι γρήγορο; Όλα αυτά μεταξύ καφέδων και μπόλικης ρακής που ήταν στο ψυγείο εδώ και μέρες. Πάρτυ, σου λέω, στήθηκε από το τίποτα! Πήρα τη μεγάλη απόφαση: Θα μαγειρέψω λοιπόν και αυτή την Κυριακή (και το ‘χω πει να μην ορκίζομαι), γιατί τα ωραία δεν συμβαίνουν συχνά στις μέρες μας. Τυριά, αλεύρι, αυγουλάκια, ωραία φρέσκα, ντομάτες τελευταίες, κακομούτσουνες αλλά νόστιμες, μικρές ωραίες μελιτζάνες από τον κήπο μας και άλλα τέτοια έκαναν την εμφάνισή τους. Λοιπόν, μελιτζάνες και πατάτες τηγανητές σε σάλτσα ντομάτας σίγουρα, σαλάτα τεράστια χωριάτικη οπωσδήποτε και μια πίτα και βλέπουμε! Κασερόπιτα, λοιπόν, «η εύκολη», για να μη φάμε όλη μέρα στην κουζίνα και να πιούμε κι εμείς καμιά ρακή!

Υλικά και οδηγίες

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. (περίπου) τυριά κίτρινα τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη (κασέρι, ημίσκληρο, γραβιέρα και γκούντα)
  • 4 αυγά
  • 400 γρ. γάλα (ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 8 φύλλα λεπτά
  • πιπέρι
  • λίγο αλάτι (αν θέλετε για το γάλα – αυγό)

Τα φύλλα:

  • ζύμη για σκοπελίτικη πίτα (επί δύο) ή 8 φύλλα χωριάτικα έτοιμα
  • ελαιόλαδο

Υλικά ζύμη για σκοπελίτικη πίτα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 150 γρ. αλεύρι κίτρινο)
  • 1 κ. γλυκού αλάτι κοφτό
  • ½ κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 3-4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. περίπου νερό

Θα χρειαστούμε ένα ταψί στρογγυλό Νο 38 ή ένα αντίστοιχο τετράγωνο. Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια, το πλάθουμε σε μπαλάκια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα ή μεβράνη. Στο μεταξύ τρίβουμε τα τυριά μας – αν δεν τα έχουμε πάρει τριμμένα -, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα τέσσερα αυγά ελαφρώς και στη συνέχεια ανακατεύοντας προσθέτουμε το γάλα. Τα αφήνουμε όλα αυτά στην άκρη και πάμε να ανοίξουμε τα φυλλαράκια μας. Χρειαζόμαστε τέσσερα μεγάλα φύλλα για το κάτω μέρος του ταψιού και άλλα τέσσερα λίγο μικρότερα για από πάνω. Στρώνουμε τα μεγάλα φύλλα στο κάτω μέρος (τα αλείφουμε όλα στο ενδιάμεσο με ελαιόλαδο) και φροντίζουμε να καλύψουν καλά τα πλαϊνά του ταψιού και λίγο παραπάνω.

Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των τυριών, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισεύουν, στρώνουμε τα δύο από τα τέσσερα φύλλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα δύο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας μας και την κόβουμε σε τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια (αν είναι σε στρογγυλό ταψί).

Σε αυτή τη φάση περιχύνουμε την πίτα μας με το μείγμα γάλα – αυγό, αφού το ανακατέψουμε λίγο. Το μείγμα αυτό πρέπει να πέσει μέσα στην πίτα έτσι όπως την έχουμε χαράξει και όχι γύρω – γύρω γιατί δεν θα ψηθεί ωραία απο κάτω. Αφήνετε πέντε λεπτά να απορροφήσουν τα τυριά το γάλα με το αυγό και φουρνίζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνετε περίπου 50 λεπτά και, μόλις έχει πάρει το σωστό χρώμα (ροδοκόκκινο, χρυσοκίτρινο και άλλα τέτοια), την βγάζετε και άμα προλάβει να κρυώσει… γράφτε μου!!

Σημείωση: Η πίτα αυτή είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, απλά θέλει λίγη προσοχή στο στρώσιμο για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα,να βγει δηλαδή καλοψημένη. Επίσης στα τυριά που θα διαλέξετε, φροντίστε να υπάρχει κάποιο που να είναι λίγο πικάντικο, όπως η γραβιέρα .

της Μαρίας Τσέκου

Πηγή

loading...

Αφήστε το σχόλιό σας

comments