Έτσι θα αποστειρώσετε τα βάζα για τις μαρμελάδες

Για να αποστειρώσετε τα βάζα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα, τα καπάκια και τα λάστιχα από τα γυάλινα βάζα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε στο φούρνο, ακουμπώντας τα σε σχάρα πάνω σε μία πετσέτα.

Η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι στους 100 βαθμούς. Αφήνουμε να ζεσταθούν τα βάζα και τα καπάκια για 15 λεπτά.

Με πολύ προσοχή όσο ακόμα είναι ζεστά τα βάζα και η μαρμελάδα καυτή, γεmίζουμε σχεδόν μέχρι επάνω, ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος στο βάζο.

Σφραγίζουμε καλά με τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο της κουζίνας.  Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν καλά.

Μετά τα διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για μήνες.

Αν ανοίξουμε ένα βάζο γεμάτο με μαρμελάδα, μετά το διατηρούμε στο ψυγείο.

Αν δεν θέλετε να τα βάλετε στο φούρνο για να τα αποστειρώσετε

Βάζουμε τα καθαρά βάζα μαζί με τα καπάκια μεσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, που έχουμε τοποθετήσει μία πετσέτα.

Καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν αναποδογυρισμένα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.

Υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα;

Καμία. Είτε βάλουμε τα βάζα στο φούρνο είτε τα βράσουμε, η αποστείρωση εχει το ιδιο αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Πηγή

loading...

Αφήστε το σχόλιό σας

comments