Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο. Μια εύκολη συνταγή με μια απλή, κλασική αλλά πεντανόστιμη γέμιση για κοτόπουλο για όλους εσάς που δεν προτιμάτε τη γαλοπούλα. Εύκολο στη παρασκευή του, τέλεια η γεύση του. Καλά Χριστούγεννα.

Υλικά συνταγής

Για το κοτόπουλο:

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο 1800-2000 γρ. περίπου
  • αλάτι πιπέρι
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
  • 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 κοφτή κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 3 κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβας (βρασμένο)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κ.σ. καρύδια ή φουντούκια σε μικρά κομματάκια
  • 6-7 μεγάλα κάστανα βρασμένα κομμένα σε κομμάτια
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κιμά με το κρεμμύδι μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη πάπρικα και το μπαχάρι, ρίχνετε τα κάστανα, το καλαμπόκι και τα κουκουνάρια και σοτάρετε για 5-6 λ ανακατεύοντας.

Σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε τα καρύδια, τη τριμμένη ντομάτα και πελτέ και ανακατεύετε να αναμειχθούν. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 15 λ περίπου. Αφαιρείτε τη γέμιση από τη φωτιά, την αφήνετε στην άκρη και μόλις μισοκρυώσει προσθέτετε τη τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε.

Πλένετε το κοτόπουλο και το στεγνώνετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Το τοποθετείτε σε ένα μέτριο λαδωμένο ταψί που να χωράει το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς τη κοιλότητα της κοιλιάς-στομαχιού του και τη γεμίζετε με το μείγμα κιμά. Κλείνετε το άνοιγμα με ένα χαρτί ψησίματος το οποίο θα πρέπει να εισχωρήσει και εσωτερικά της κοιλιάς για να “θωρακίσει” τη γέμιση. Δένετε σφιχτά τα πόδια του κοτόπουλου χιαστί.

Περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο το κοτόπουλο παντού και το αλατοπιπερώνετε εξωτερικά. Ρίχνετε στο ταψί το 1 1/2 φλ. ζωμό κότας και τη γέμιση που περίσσεψε και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 50-55 λ περίπου, προσθέτοντας ανά τακτά διαστήματα το υπόλοιπο 1 φλ. ζωμό περιχύνονοντάς το. Το σερβίρετε γαρνίροντάς το με τη γέμιση και τους ζωμούς του ταψιού και τα κλωναράκια δεντρολίβανου.

Πηγή

Σας άρεσε το άρθρο; Χαρίστε μας ένα LIKE σας!

loading...

Αφήστε το σχόλιό σας

comments