Χατσαπούρι, ένα ακαταμάχητο κασερόψωμο

Ένα επίπεδο ψωμάκι με απίθανη τραγανή, ροδοκόκκινη ζύμη αναπαύεται στον πάγκο της κουζίνας μου. Στην επιφάνειά του, οι φουσκάλες από το φρέσκο βούτυρο που είχαν στήσει τρελό χορό, άρχισαν να καταλαγιάζουν. Στο κέντρο του, η ζύμη άνοιξε και μοιάζει με σπηλιά για να μας αποκαλύψει μια λίμνη από λιωμένο κασέρι όπου πάνω του οι τελευταίες μπουρμπουλήθρες, κοπάζουν…

Μόλις έχω βγάλει από το φούρνο ένα εκπληκτικό κασερόψωμο! Μαρτυρικές οι τελευταίες στιγμές που πρέπει να περιμένουμε μέχρι να το κόψουμε. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει, μια τυρένια λάβα ξεχύνεται αρχικά και μετά αργοκυλάει για να μας βασανίσει λίγο ακόμα μέχρι την στιγμή που δεν θα είναι πια τόσο καυτό για να το απολαύσουμε επιτέλους…

Αυτό είναι το χατσαπούρι ή για να το πω καλύτερα ένα είδος χατσαπούρι, το λεγόμενο «Imeruli».

Εγώ, γνώστης της κουζίνας της Γεωργίας δεν είμαι. Όμως είμαι λάτρης της τραγανής ζύμης και του λιωμένου τυριού. Και αυτά τα «χατσαπούρια» μ΄έχουν γοητεύσει σ΄όποια μορφή και να τα δοκίμασα. Σήμερα λοιπόν, θα τα απολαύσουμε σε μορφή κασερόψωμου, λαχταριστά, ηδονικά και απόλυτα αμαρτωλά!

Υλικά

Για την ζύμη

  • 220 γρ. ή 1 και 2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. χλιαρό νερό

Για την γέμιση

  • 125 γρ. κασέρι
  • 125 γρ. μοτσαρέλα

Στην γέμιση χρησιμοποιείται ένα τυρί με την ονομασία «Sulguni» το οποίο πολύ πιθανό να υπάρχει σε καταστήματα με ρώσικα προϊόντα, αλλά δεν το έχω ψάξει. Αντί αυτού χρησιμοποίησα κασέρι και μοτσαρέλα.

Για την επιφάνεια

  • 1 κ. γλυκού φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά στο ζεστό νερό μαζί 1 κ. σούπας από το αλεύρι και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το αυγό χτυπημένο και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αλλά ίσως χρειαστεί και περισσότερο ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου. Όταν διπλασιαστεί, την ξεφουσκώνουμε με υγρό χέρι και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει άλλη μία φορά.

Τρίβουμε τα τυριά. Ανοίγουμε την ζύμη είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια μας σε κύκλο με διάμετρο περίπου 18 εκ. Πιέζουμε τα τυριά για να σχηματίσουμε μία μπάλα την οποία τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης. Κλείνουμε την ζύμη με τον τρόπο που δείχνουν οι φωτογραφίες.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σ΄ένα ταψάκι και πάνω της πατάμε την μπάλα της ζύμης για να ανοίξει κυκλικά με διάμετρο περίπου 28 εκ., σπρώχνοντας συγχρόνως τα τυριά για να απλωθούν σ΄όλο το εσωτερικό του ψωμιού και να μην μείνουν μόνο στο κέντρο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και χαράζουμε σταυρωτά το ζυμάρι για να εμφανιστεί το κασέρι το οποίο όσο ψήνεται θα κάνει μπουρμπουλήθρες σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Χάρμα οφθαλμών! Γι αυτό το λόγο δεν κόβουμε το ζυμάρι μέχρι τέρμα γιατί θα χυθεί το κασέρι έξω. Αφήνουμε ένα περιθώριο 2-3 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή

loading...

Αφήστε το σχόλιό σας

comments